V Břasích na Rokycansku zítra otevřou nový sportovní areál

26. říjen 2018 18:56

Kdysi téměř dvacet továrních budov, teď tráva, in-line dráha a další sportovní atrakce. Břasy na Rokycansku už zítra slavnostně otevřou sportovní areál Ultramarinka.

„140 let tady byla továrna, ve které se dělala kyselina sírová a ultramarín. Právě podle něj se jmenuje volnočasový areál Ultramarinka. Areál nabídne vedle inline dráhy, workoutové hřiště, a také discgolfové hřiště, které mohou využívat všechny věkové generace. Hřiště je s devíti koši a může sloužit i na soutěže. Dále je tu pumtrackové hřiště, kde se spíše děti učí jezdit v různých boulích atd.,“ popsal starosta Břas Miroslav Kroc.

V příštím roce plánuje obec rozšíření inline a také celkové vylepšování a zkrášlování areálu. Bude se vysazovat zeleň i stromy.  „Tento týden tady třeba přibyde pět stromů, protože město Břasy má pět částí, takže za každou část bude jedna lípa republiky,“ připomněl Miroslav Kroc i blížící se oslavy založení Československa, které chtějí v Břasích pojmout trochu netradičně. Připojily se proto k projektu Agentury Dobrý den „Nejvíce vlajek“.

Den oslav se tak v Břasích ponese v modro-bílo-červeném duchu

„Pomohou nám třeba hasiči, kteří budou dělat barevné červeno-modro-bílé proudy. Protože se akce uskuteční v areálu bývalé továrny, ze které zůstal hlavně vysoký komín, tak i z něj budeme vypouštět dým červené, modré a bílé barvy. Dále každý návštěvník, který nám to dovolí, dostane trikoloru na tvář. Potom jsme zvolili takovou formu občerstvení, že na všech bagetách, chuťovkách a jiných laskominách, bude napichovátko s českou státní vlajkou. Máme i 300 vlaječek, které dostanou děti, a na pokyn, třeba mezi proslovy, s nimi zamávají,“ vysvětlila místní matrikářka Marta Hricová.

Jako další je připravený průvod, kde spolky v historických krojích, ponesou historické sokolské a hasičské vlajky.

Oslavy začnou v areálu Ultramarinky v sobotu ve 14 hodin.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio