V Brdech je nová naučná stezka. Návštěvníky provede okolím Padrťských rybníků

Atraktivním okolím Padrťských rybníků v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy provádí nová naučná stezka. Na 13 kilometrech ukáže turistům jedno z nejkrásnějších bezlesí v Brdech, popíše zaniklé brdské obce i jedinečnou přírodu.

Naučná stezka je jednou z tras, kterou propaguje ve své nové iniciativě Pojďte s námi do přírody ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK). Iniciativa nabízí tipy na výlety po zajímavých místech v ČR, zejména v CHKO, sdělila Karolína Šůlová z AOPK.

Ministerstvo očekává, že kvůli koronavirové pandemii letos masivně stoupne domácí turistika a přírodu nejspíš čeká rekordní návštěvnost. Proto připravilo tipy na pozoruhodná místa a akce s průvodci. „Chceme ukázat, že naše příroda je krásná, a také jakým způsobem se o ni pečuje,“ řekl při otevření stezky ministr životního prostředí Richard Brabec.

Kromě propagace zajímavých míst je součástí iniciativy i důraz na dodržování zásad ohleduplnosti k přírodě. Turisté budou mimo jiné nabádáni, aby neničili okolí, netrhali květiny a nezabíjeli nic živého, aby respektovali omezení v chráněném území, nenechávali po sobě stopy ani odpadky.

„Tipy na výlety i akce postupně doplňujeme, aby si návštěvníci měli z čeho vybírat,“ řekl ředitel AOPK František Pelc. Mapa nabízí zatím 16 výletů na nenáročné až středně náročné pěší nebo cyklistické výlety o délce od 2,5 kilometru do 45 kilometrů od Slavkovského lesa a Českého lesa na západě republiky po Beskydy či Bílé Karpaty na východu země. "Chceme představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda rozmanitá. Rádi bychom, aby se (návštěvníci) také dozvěděli, co dělat proto, aby taková zůstala i v budoucnu," řekl Pelc. První akce e uskuteční už tento týden při příležitosti Evropského dne chráněných území.

Nová stezka v Brdech má 13 zastavení - čtyři klasické velké informační panely a devět malých kovových, které jsou umístěny na solitérních kamenech. "Nechtěli jsme zasahovat do kouzla zdejší nezastavěné krajiny. Malé tabule se věnují především brdské přírodě, velké najdete na místech, kde dříve stávaly vesnice Padrť, Přední a Zadní Záběhlá a Kolvín. Tyto zaniklé brdské obce připomene i několik lip, které jsme tu ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky právě před měsícem vysadili," dodal vedoucí CHKO Brdy Bohumil Fišer.

zdroj: ČTK
Spustit audio