V Brdech probíhá výlov Dolejšího padrťského rybníku

8. listopad 2017

Už dva týdny je Dolejší padrťský rybník ve středních Brdech bez vody. Rybáři ji vypustili, aby mohli rybník po dvou letech slovit. Dvoudenní výlov Dolejšího padrťského rybníka se uskutečnil historicky poprvé od zrušení vojenského újezdu.

Dolejší padrťský rybník spolu s Hořejším patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům nejmladší chráněné krajinné oblasti. Oba rybníky pochází z 16. století a loví se jednou za dva roky, střídavě vždy jeden ze dvou rybníků.

„Při výlovu lovci nahánějí rybu na podložní síť, jakmile tam ryby naženou, síť se zvedne. V první řadě jsou vybírány dravé druhy ryb a potom začíná výlov kapra,“ řekl vedoucí Lesní správy v Mirošově David Novotný.


Na výlov Dolejšího padrťského rybníka se mohou lidé přijít podívat ještě dnes do 12 hodin.

Výlovu se účastní zhruba 30 rybářů. Někteří obsluhují mechanický keser, kterým ryby vyndávají na třídící linku. „To je tak zvaná brakovačka, kdy dochází k brakování ryb neboli třídění podle velikosti. Většina produkce po roztřídění míří do sádek Vojenských lesů a statků v Mirošově,“ upřesnil David Novotný.

Základ je teple se obléknout a pořád se hýbat

Rybáři mají pod sebou nasypanou slámu, je to kvůli tomu, aby jim nebyla zima od nohou a zároveň se tolik nebořili do bahna. Výlovy probíhají na podzim, kdy už není zrovna příznivé počasí ke koupání. Kromě standardních vysokých holin, rukavic a gumového pláště se musí proto rybáři dobře obléknout. „Mám na sobě mikinu, troje ponožky, podvlíkačky a hlavně termo prádlo. Pomáhá, když se člověk hýbe. Při práci taková zima není,“ popsal jeden z rybářů Josef Pour.

V Dolejším padrťském rybníku je hlavní rybou kapr, dále je to lín, amur, štika, candát a další plevelné ryby. „Ryby vypadají velice dobře. Jsou zdravé a velikostně se pohybují kolem dvou kil. Předpokládáme, že slovíme zhruba 35 tun ryb,“ uzavřel David Novotný.

autoři: čer , jik
Spustit audio