V Brodu nad Tichou končí likvidace ohniska ptačí chřipky

16. leden 2023 21:41, aktualizováno

V Brodu nad Tichou na Tachovsku končí likvidace dosud největšího ohniska ptačí chřipky u nás. Za dva týdny vynosili hasiči z tamní drůbežárny spolu s pracovníky firmy tři čtvrtě milionu slepic.

Velká část zvířat uhynula kvůli nákaze, ta ostatní byla usmrcena plynem. Mrtvé kusy byly odvezeny do kafilérie. „Při prvním vstupu do haly jsme byli překvapeni, nečekali jsme až tak velké množství uhynulých ptáků,“ popisuje Bohuslav Švagr, velitel družstva profesionálních hasičů ve Stříbře. On i všichni jeho kolegové vstupovali do hal v celotělovém ochranném obleku, s filtrační maskou, s rukavicemi a v gumovkách. „Zvířata byla malátná, dezorientovaná, nehybná. Museli jsme mezi stále ještě živými vybírat na podlaze a v klecích ta, která již uhynula. Zarazilo mě, jak rychle se ptačí chřipka v halách se slepicemi rozšířila.“

V drůbežárně pracovaly denně desítky hasičů z Plzeňského kraje a dalších regionů. Zatímco jedni vynášeli slepice, další se starali o dekontaminaci lidí i předmětů. Kromě profesionálních hasičů s likvidací chovu pomáhali i hasiči dobrovolní. „Zažili jsme s kolegy už leccos, ale tohle je takový specifický zásah, na který se nedá dopředu úplně připravit. Klíčové bylo provést celou akci co nejrychleji,“ uvádí zástupce velitele jednotky SDH ze sousední Plané Martin Tomášek.

Likvidací asi tisíce tun drůbeže práce nekončí. Dále je nutné vyklidit veškerou podestýlku a vyčistit a desinfikovat všechny haly. I když je to práce hlavně pro pracovníky chovu a specialisty, částečně s tím budou opět pomáhat také hasiči.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio