V budově klatovské policie vznikla historická četnická stanice

24. červen 2013

Budova Policie České republiky v Klatovech ukrývá i jednu kuriozitu. V jedné z místností totiž díky partě nadšenců vyrostla věrná kopie četnické stanice ze třicátých let. Původně vznikla jako pamětní síň četnictva na Klatovsku a je pro veřejnost běžně nepřístupná. Lidé ale o tuto nevšední podívanou přece jen nepřijdou.

Příprava expozice trvala zhruba rok a půl. Připravil ji komisař klatovské kriminální policie Miloš Skořepa společně s kolegy z Klubu vojenské historie Infanterie o.s. Prostory upravili a vybavili zařízením.

Exponáty získali většinou z rodinné pozůstalosti členů klubu a od pamětníků, kteří byli ochotni se podělit o své paměti, příběhy, dokumenty nebo fotografie.

Expozice Četnická stanice Klatovy představuje kancelář velitele stanice z období let 1935 - 1938, jejíž vybavení odpovídá předpisu z roku 1927.

Je doplněna čtyřmi výstavními panely popisujícími historii četnictva na Klatovsku v letech 1850 - 1945, strukturu četnictva na Klatovsku, specializované útvary četnictva, jako jsou pátrací stanice, pohotovostní oddíl a podobně.

Poslední panel připomíná oběti z řad četnictva, tedy četníky padlé při výkonu služby a v období podzimu 1938 a dále četníky popravené v období Protektorátu Čechy a Morava.

Zřizovatelé expozice se snaží zdokumentovat historii četnictva na Klatovsku v letech 1850 - 1945 a dohledat dokumenty a zejména fotodokumentaci k jednotlivým zde sloužícím četníkům.V budoucnu členové klubu plánují posunout bádání v historii bezpečnostních sborů na Klatovsku až do současnosti.

Historická četnická stanice není běžně přístupná. Bude otevřená u příležitosti různých státních svátků. Zájemci si ji mohou prohlédnout například už 7.července mezi od devíti do patnácti hodin.

autor: en
Spustit audio