V centru Clementas mají klienti terapeutické výtvarné dílny přímo na lůžku

18. únor 2021 14:30, aktualizováno

Více hodin terapií zpěvu a tvůrčí činnosti zavedli v centru pro seniory v Janovicích nad Úhlavou. Pro rozptýlení klientů při dlouhém odloučení od jejich příbuzných a známých tam nově pomáhají třeba i výtvarné dílny přímo na lůžku.

V domovech pro seniory jsou už téměř rok omezené nebo zakázané návštěvy. Proto pro rozptýlení svých klientů rozšířilo centrum Clementas v Janovicích nad Úhlavou svou nabídku terapií. Teď se více zpívá, hraje na drobné nástroje nebo maluje.

Aktivizační pracovnice mohou chodit za klienty přímo na pokoj

Například na skupinové hudební terapii si klienti vybírají písničky, které chtějí zpívat a jsou doprovázeni na ukulele. A pokud nemohou klienti přijít na skupinovou terapii, tak za nimi aktivizační pracovnice chodí přímo na pokoj. „Chodím za lidmi a můžeme tvořit i takzvaně na lůžku,“ sdělila aktivizační pracovnice Lenka Kindelmannová.

Dům pro seniory Clementas v Janovicích

Vedená kresba je relaxační a meditační způsob kresby, kdy klienti procvičují jemnou motoriku. Klient má svou čtvrtku a podstavec a pracovnice malují s nimi. „Zde jsou prvky arteterapie, poté máme barevné karty, to je zase senzorická aktivizace, dále máme hmatový pytlík, ten klienty velmi baví. Poznávají podle hmatu, co by v něm mohlo být,“ vysvětlila Lenka Kindelmannová.

Terapie mohou klientům pomoci si sami sebe více vážit

„Každá taková aktivita, když je pro našeho klienta vhodně zvolená, umožňuje využít ještě ty jeho schopnosti, které aktuálně má a člověk, když tu aktivitu provádí, baví ho a je v ní úspěšný, tak ho to velice motivuje pro další činnost a zdvihá mu to sebevědomí,“ doplnil ředitel domova Lukáš Bardon.

Devadesátiletý pan Vladimír Dražan rád maluje vodovkami v dílně, nyní může kreslit alespoň na lůžku. Nejvíce ho ale baví zpívání, pamatuje si prý písně, které jsou sto let staré. Rodinní příslušníci mohou své blízké v domově sledovat při aktivitách třeba při pravidelném online vysílání na zabezpečeném webu domova.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio