V černošínském muzeu je nainstalovaná nová expozice. Na prvního návštěvníka musí počkat

12. listopad 2020 17:45

Expozice s názvem Historické nálezy Černošínska zatím neuvítala žádného diváka. Pracovnice muzea proto vyrobily video, které sbírku ukazuje prostřednictvím sociálních sítí.

Černošínské muzeum je sice zavřené, ale přesto tam probíhá stěhování nábytku, úklid a je tam také nainstalovaná nová expozice. Vystaveny jsou v expozici předměty, jejichž původ je datován od doby bronzové až po současnost. Tuto svou sbírku poskytl 68letý Jaromír Lajbl.

Expozice nabízí velké množství nálezů od malých knoflíčků, identifikačních známek z první světové války, přes motyky, podkovy a přezky. Podkova se nyní používá jako symbol štěstí. „Dříve, když někdo našel podkovu a odnesl ji ke kováři, tak ten mu dal buď jídlo na celý týden nebo peníze,“ popsal Jaromír Lajbl.

K vidění jsou tam také například podkovy na boty. „Dříve se kovaly podpatky bot a také špičky, aby se boty tolik neopotřebovávaly,“ vysvětlil sběratel. Expozice ukazuje rovněž mince datované od roku 1762 až do období druhé světové války, kamenická kladiva či železná kolejnice ze starého lomu.

Virtuální prohlídka této výstavy je k vidění na facebooku a také na webových stránkách černošínského muzea.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio