V Čertově jezeře se měl kdysi utopit pekelník s kamenem na ocase

27. leden 2023

Čertovo jezero je jedním z celkem osmi šumavských ledovcových jezer. Najdete jej nedaleko Železné Rudy a z těchto jezer je druhým největším a druhým nejhlubším. Jeho rozloha činí 10,3 ha a hloubka poté 37 m.

U Čertova jezera

„Jezero je pozůstatkem činnosti ledovců v poslední době ledové, kdy tady tyto ledovce vznikaly koncem třetihor, když ve střední Evropě došlo k velkému ochlazení klimatu. Poté docházelo k odtávání ledovců a vznikaly morény, kary a právě tato jezera,“ vysvětlila v úvodu vznik Čertova jezera manažerka Destinace Sušicko Veronika Kočí.

Jezero patří k těm vůbec nejoblíbenějším cílům turistů na Šumavě. Nevadí jim ani ne tolik pohodlná a snadná cesta, jaká vede například k nedalekému Černému jezeru: „Nejlepší přístup sem je ze Špičáckého sedla. Právě tato trasa byla vůbec jednou z prvních turistických značených tras tady na Šumavě,“ řekla Kočí.

To by v tom byl čert, aby s názvem místa nesouvisel pekelník: „K názvu tohoto jezera se váže legenda, která praví, že v jezeře se utopil čert s kamenem na ocase. Takto ho přemohla statečná dívka, kterou chtěl čert stáhnout s sebou do pekla,“ uvedla manažerka Destinace Sušicko, která dále pokračovala výčtem zajímavostí:

„Čertovo jezero se nachází na jihovýchodní straně jezerní stěny a tyčí se nad ním Jezerní hora ve výšce 1 343 m n. m. Jen kousek odtud najdeme Černé jezero, a ač jsou tyto vodní plochy tak blízko sebe, voda z každého jezera odchází do jiné řeky a následně do jiného moře. Voda z Čertova jezera teče do Černého moře, kdežto voda z jezera Černého do moře Severního.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.