V Českém lese na hranici s Německem najdete nevšední muzeum. Připomíná zaniklou osadu Bügellohe

30. říjen 2022

Kousek od česko-německé hranice v Českém lese stojí starý polorozpadlý domek, poslední z bývalé osady Bügellohe. V něm je několik kousků nábytku a nádobí, dokonce i prkno kdysi sloužící jako suché WC. Chalupa se totiž v posledních letech proměnila v lesní mini muzeum se stále volným vstupem.

Z osady Bügellohe mnoho nezbylo. Poslední opuštěná chalupa sice chátrá, ale zároveň připomíná historii místa. Do malého lesního muzea se můžete vydat z obce Pleš nebo od zaniklé obce Václav. Nejčastěji tam chodí potomci vystěhovaných Němců, kteří znají Bügellohe z vyprávění svých rodičů. Česko-německé pohraničí se totiž stalo extrémně hlídaným úsekem, kam nikdo nemohl vstoupit, a osada Bügellohe byla malým přestupním místem jen pár kroků od hranice.

Ponuré a přitom krásné místo doplnily před pár lety fotografie a dokumenty. „Po vysídlení se Němci rozhodli si hned u hranice postavit nové domovy a řadu let doufali, že se časem do českého pohraničí vrátí. Bügellohe tak brali jako přestupní stanici, provizorní bydlení, než se vše dostane do starých kolejí. Žilo zde asi jedenáct rodin. Ale změny se už nedočkali. Poslední obyvatel odešel v sedmdesátých letech. Nejdřív odešly rodiny, protože děti neměly jak chodit lesem do školy, zimy byly tady v pohraničí tuhé a vysídlení Němci časem pochopili, že se už do svých bývalých rodných domů v obcích Pleš, Václav a Rábov nikdy nevrátí,“ říká průvodce Českým lesem Antonín Hříbal.

Poslední chalupa je dnes bez oken, dveří a vnitřního vybavení. Ale přece se do ní trochu života vrátilo. Lidé dovnitř nosí vše, co v okolí naleznou. Vše, co bylo v osadě používáno. A tak poslední dům slouží jako odkaz z historie do budoucnosti. Všechny důležité informace byly vměstnány do rotační informační tabule. Když otáčíte kolem, můžete si prohlédnout staré fotografie rodin, samotného místa i různé dokumenty.

Spustit audio