V Českém lese se bagrují tůňky pro obojživelníky

22. říjen 2020 13:00

V lesích nedaleko obce Železná na Domažlicku se obnovují zaniklé tůně. V Českém lese jich má letos vzniknout 10. Tůně budou zadržovat v krajině vodu a stanou se útočištěm pro čolky a žáby.

Hloubení nových tůněk v Českém lese

Nedaleko obce Železná probíhá obnova budování tůní pro obojživelníky. Bagr zde vyhloubil tůň, která bude zadržovat vodu z okolních pastvin. Tůň by měla mít členité dno a mělký břeh tak, aby v ní byla i různá teplota vody.

„Na tomto místě byly kdysi staré odvodňovací kanály a několik tůní zde bylo, když se tvořila meliorace okolních pastvin,“ vysvětlil Miroslav Žižka, vedoucí oddělení Ochrany přírody a krajiny, Správy CHKO Český les. Meliorace zde probíhala téměř před 40 lety a tůně a vodní zdrže se postupně zazemnily. Již před 20 lety tůně zmizely a dnes už je v terénu pomalu nelze poznat.

Hloubení nových tůněk v Českém lese

Tůně se naplní vodou ze starých odvodňovacích struh a částečně budou plněny i podzemní vodou, která se v místě vyskytuje. Fakt, že se v místě nachází vysoká hladina spodní vody, naznačují i tamní rostliny.

Tůně jsou bagrované pásovým rypadlem, se kterým se není vůbec snadné v krajině pohybovat. Tůň musí mít rozlohu 300 m² a být hluboká 1,3 m. Jezírko má mít plynulé břehy, aby se živočichové, kteří ho budou osidlovat, mohli bez problémů dostat dovnitř i ven.

Hloubení nových tůněk v Českém lese

Tůň ukrytou na kraji lesa bude nejspíš obývat čolek horský, čolek obecný a různé druhy žab jako třeba skokani a další. Správa Chráněné krajinné oblasti Český les na realizaci projektu dostala 100% dotaci z programu Péče o krajinu Ministerstva životního prostředí. Díky tomu se už od roku 2015 podařilo v lesích na Domažlicku a Tachovsku vytvořit nebo obnovit skoro 40 tůní, do konce roku k nim přibude dalších deset.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio