V Česku přibyl další babybox. Nainstalován je v tachovské továrně na autodíly

28. říjen 2022 10:35

V pořadí 84. schránku v Česku, do které můžou matky anonymně odložit své narozené dítě, instalovali v Tachově. Vyhřívaná schránka pro odložené děti bude v továrně na autodíly GRAMMER CZ v Okružní ulici.

V Tachově babybox dlouho chyběl. To se ale změnilo. Vyhřívaná schránka, kde mohou matky odložit své narozené dítě, byla instalována ve čtvrtek do sloupku, který je součástí hradby kolem továrny GRAMMER CZ. Náklady na vznik babyboxu jsou statisícové. Na toto zařízení většinou přispěli tachovští dárci.

Babybox v Tachově

Babyboxy jsou obvykle součástí zdravotnických zařízení. Umístění u továrny je tedy velice neobvyklé. Na Tachovsku však už více než 20 let okresní nemocnice není. Proto Ludvík Hess, zakladatel babyboxů, hledal nějaké zařízení, které by mělo nepřetržitý provoz, aby bylo možné babybox provozovat.

Po pěti letech, kdy se snažil takové místo na Tachovsku nalézt, našel pochopení právě u firmy na autodíly. Slavnostní otevření proběhne 5. prosince ve 12 hodin.

Jak bude babybox fungovat?

Jakmile by matka odložila své dítě do této schránky, vyšle se okamžitě signál hlídači. Na obrazovce se mu zobrazí vnitřek babyboxu a může zavolat záchrannou službu. Ta děťátko doveze do nejbližší nemocnice.

První babybox byl nainstalován v pražském Hloubětíně v roce 2005. Od té doby vzniklo 84 dalších babyboxů. Celkem do nich bylo odloženo 246 dětí. V Plzeňském kraji se aktuálně nachází pět boxů. Za dobu existence bylo v Plzeňském kraji do babyboxů odloženo 6 dětí. Posledním byla Leopolda na Hromnice 2019 v Klatovech.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková , nkr
Spustit audio