V češtině opět vyšel slavný román Leona Urise "Exodus"

24. červen 2007

V následující recenzi Hany Fejfarové bychom chtěli připomenout, že po patnácti letech česky opět vyšel slavný román Leona Urise "Exodus".

Leon Uris ve svém nejznámějším díle "Exodus" zachytil krátké období po roce 1949, kdy se odehrával zásadní boj židovského národa o právo na vlastní stát. Uris popisuje britské internační tábory pro Židy, nelegální přistěhovalectví do Palestiny, vznik prvních osad a kibuců, nadlidské úsilí při zúrodňování pouště, obětavé čelení arabské agresi i odhodlaný boj po vzniku státu Izraele.

Ve vzpomínkách jednotlivých postav románu však předestírá také dlouhou a tragickou historii Židů v Rusku, podmínky života ve Varšavském ghettu a průběh varšavského povstání, osudy německých židovských rodin po nástupu nacistů nebo situaci ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Kniha je tak širokou freskou spletitých osudů židovského národa, jehož úsilí a věrnost tradici je nakonec korunováno vznikem vlastního státu. Zároveň nahlížíme pozadí ropné politiky evropských mocností na Blízkém východě a nemohoucnost mezinárodního společenství v kritických situacích.

Uris věnoval shromažďování materiálu na román neuvěřitelné úsilí, najezdil desítky tisíc kilometrů, hovořil se stovkami pamětníků, probral se hromadami odborných knih a výsledek je opravdu úctyhodný. Snad jen jednotlivé postavy románu působí příliš idealizovaně svou bezpříkladnou čestností, pracovitostí a místy až fanatickým odhodláním položit život za svou zemi.

I přes tyto výhrady jsou historické skutečnosti, které román popisuje, alarmující, a to zvlášť v době, kdy se situace na Blízkém východě ani po padesáti letech od vzniku románu příliš neproměnila.

autor: Hana Fejfarová
Spustit audio