V Chebu začala oprava vlakového nádraží za půl miliardy

10. květen 2018 12:45

V Chebu začala oprava železniční stanice za více než půl miliardy korun. Státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) provede zejména modernizaci nástupišť a kolejišť. Oprava se bude provádět jen za částečného omezení dopravy a má být hotova v září 2019.

Pro cestující bude asi jednou z nejdůležitějších úprav vybudování výtahů. Díky nim se bezpečně dostanou na nástupiště i lidé s pohybovým postižením.

Pohodlný nástup do vlaků pak umožní to, že nástupištní hrana bude ve výšce 550 milimetrů nad kolejí. Součástí stavby bude také například instalace zabezpečovací techniky na nástupištích.

Z celkových 516 milionů, které má modernizace stát, pokryje 389 milionů dotace z evropských fondů. Stavbu bude provádět společnost Strabag Trail.

„Cheb je důležitým železničním uzlem v západních Čechách a v posledních desetiletích se do něj prakticky nijak neinvestovalo. Máme v plánu i rekonstrukci samotné nádražní budovy. Ta má stát okolo 100 milionů korun a počítáme s ní asi za tři roky," řekl náměstek ředitele SŽDC Mojmír Nejezchleb.

Do Chebu jezdí i rychlovlaky Pendolino. Karlovarský kraj se podle hejtmanky Jany Vildumetzové snaží prosadit, aby zajížděly až do Karlových Varů. To by bylo možné po rekonstrukci karlovarského nádraží, kterou SŽDC také v současné době provádí.

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio