V Chodové Plané na Tachovsku začala likvidace černé skládky pneumatik

22. únor 2019 13:58

Skládka má plochu téměř 1800 metrů čtverečních a je tam odhadem více než 2200 tun odpadu. S likvidací pomohl Plzeňský kraj, který na ní získal dotaci z Národního programu Životního prostředí.

Náklady na odstranění černé skládky přesáhnou tři miliony korun. „Skládka byla způsobena firmou, která do areálu navezla použité pneumatiky a bohužel spadla do konkurzu. Pozemek vlastní krajské ředitelství policie. Na základě dohody jsme se rozhodli celý projekt zrealizovat z prostředků státního fondu Životního prostředí,“ řekla krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová. 

Na černé skládce jsou převážně rozdrcené pneumatiky, asfalt a stavební suť a pravděpodobně i teplárenský popílek. Vše je zarostlé náletovou vegetací a je podle radní Trylčové ekologickým rizikem pro okolí, hlavně pokud by na skládce vznikl požár.

Skládku začaly počátkem února likvidovat Západočeské komunální služby jako vítěz krajské soutěže. Ekologický projekt financuje kromě státního Národního programu Životní prostředí také krajské ředitelství policie, na jehož pozemku se skládka nachází. „Plzeňský kraj musí projekt nejprve kompletně předfinancovat, a až poté mu bude proplacena dotace ministerstva životního prostředí, která činí 80 procent nákladů a zbylých 20 procent nám uhradí krajské ředitelství policie," dodala Radka Trylčová.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio