V Chorvatsku je milión turistů

8. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Příjezd do Chorvatska bez rezervace se nemusí vyplatit, je plno. Do Záhřebu přijede londýnský Arsenal. ČEZ chystá investici v Bosně.

Na Jadranu je momentálně více než 1 milión turistů. Všechny turistické kapacity jsou naplněny. Pokud někdo přijede bez rezervace, nenajde volnou postel. Plno je v hotelech, apartmánech i kempech. Všechna místa vyhrazená jachtařům jsou na tom v tomto ohledu podobně. Vše nasvědčuje tomu, že Jadran právě zažívá vrchol sezóny.

V Záhřebu dnes v devět večer začíná utkání třetího předkola Ligy mistrů. Proti sobě nastoupí záhřebské Dinamo a londýnský Arsenal. Zájem o utkání je ohromný, vstupenky byly vyprodány už minulý týden během prvního dne prodeje. Stadion zaplní 40 tisíc lidí. Na pořádek budou dohlížet policisté, jichž na místě bude 1200. Naposledy praskal záhřebský stadion ve švech v roce 1998 při hostování bělehradského Partizanu.

Elektrárenská firma ČEZ chystá velkou investici v srbské části Bosny. Předpokládaná částka 1,5 miliardy euro by v Bosně v tom případě byla dosud největší zahraniční investicí v energetice. Česká elektrárenská společnost dosud v zahraničí nejvíce investovala v Polsku, nákupem tepelné elektrárny, a v Bulharsku koupí tří regionálních distribučních firem. S informací dnes přišel deník Slobodná Dalmacija s odvoláním na Hospodářské noviny.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,20 kun. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lip. Pokud potřebujete vyměnit peníze, deviza prodej Chorvatské národní banky je za 100 českých korun 25,81 kun a za 100 slovenských korun 19,40. Za jedno euro pak 7,29 kuny.

Doprava

Chorvatský autoklub uvádí, že doprava je středně intenzivní, nejsou hlášeny žádné zácpy. Problémy jsou na tradičních úsecích Jadranské magistrály: v Dalmácii mezi Splitem a Omiší se tvoří kolona a čekání směrem na Makarsou mohou být velmi dlouhá. Vozovky mohou být kluzké a mokré především na Istrii a při průjezdu oblastí Liky, tedy kolem Gospiče či Kninu.

Hraniční přechody: zvýšený provoz je na výjezdu na přechodu Macelj, na ostatních přechodech je klid. Trajekty plují na čas a všude byste se na ně měli bez problémů dostat.

Průjezd Rakouskem by měl dnes a v noci být bez problémů.

Počasí

Počasí bude zítra proměnlivé. Slunce budou střídat mraky. Na jižním Jadranu a v horách možnost přeháněk a bouřek. Na středním a severním Jadranu bude foukat bura - nárazovitý vítr vanoucí od pobřeží směrem na moře. Teplota 25-29 stupňů.

Předpověď pro Jadran: Meteorologové upozorňují, že zítra, především v jižní části Jadranu jsou možné bouřky. Jinak moře bude na 2-3. Na severním Jadranu 1-2. Bude proměnlivá oblačnost. Na severu Jadranu bude mírná až střední bura nebo východní vítr. Na jiných místech slabé až střední jugo.

autoři: Vladimír Šťovíček , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu