V chotěšovské cukrárně se uplatnilo pět zdavotně postižených mladých lidí

1. březen 2005

Chráněnou dílnu vytvořilo občanské sdružení Fénix v cukrárně v Chotěšově na Plzeňsku. Od ledna zde pracuje pět zdravotně postižených mladých lidí, kteří potřebují kvůli svému zdravotnímu handicapu určitou pomoc. Chlapci a děvčata pod vedením zkušených pracovnic myjí nádobí, uklízejí i prodávají zákusky. Dům s cukrárnou patří Ústavu pro tělesně postiženou mládež ve Zbůchu.

Handicapovaní pracovníci cukrárny jsou klienty ústavu a každý tu pracuje podle svých možností a za práci dostává plat. Mladí lidé tu získají pracovní návyky. Zvyknou si, že mají ráno vstát a jít do práce. Čtyři z nich navíc bydlí nad cukrárnou v chráněných bytech.

Ředitelka krajského Centra pro zdravotně postižené Petra Mynaříková uvedla, že na provoz cukrárny dotace od krajského úřadu nežádali. Jako každý podnikatelský subjekt se musí uživit sama. "Dostáváme pouze dotace od úřadu práce na pracovníky s postižením," uvedla Mynaříková. Na kolik provoz cukrárny vyjde, není zatím jasné. Náklady se budou vyčíslovat až po prvním pololetí.

Logo

Od května přibude k cukrárně v Chotěšově i zahrádka pro poklidné posezení třeba u zákusku nebo u kávy. Tím pádem přibudou i dva zaměstnanci.

autor: lsm
Spustit audio