V Číčově na jižním Plzeňsku mají netradiční betlém ze sena

23. prosinec 2018 08:00

Betlémy nejrůznějších tvarů a velikostí jsou vidět v těchto dnech po celém Plzeňském kraji. Svůj netradiční a voňavý postavili také v Číčově u Spáleného Poříčí.

V malé vesnici rozsvítili jako každý rok místní obyvatelé na návsi stromeček a postavili betlém. To by samozřejmě nebyla tak světoborná zpráva, kdyby betlém nebyl v životní velikosti a vyrobený ze sena.

V betlému jsou tradiční postavy včetně svaté rodiny a každý rok se navíc o nějaké další rozroste. Vzhledem k tomu, že se nedá skladovat, vyrábí obyvatelé Číčova pokaždé nový, a tak je to pokaždé originální dílo. U původní myšlenky na betlém stály místní dobrovolné hasičky.

„Betlém dělá zhruba osm místních hasiček, hasiči potom pomáhají při jeho stavění. Betlém tvoří svatá rodina, Tři králové a postupně jsme přidávaly další postavy. Máme tu pasáčka, husopasku, trubače a nechybí ani zvířátka, jako je husa, velbloud, býček nebo koza. Na vše dohlíží na stromě zavěšený anděl. Postavy jsou oblečené tak, aby to hezky vypadalo. Využíváme spoustu různých domácích zdrojů. To že jsou postavy ze sena, je proto, že jsme hledali pro jeho výrobu nějaký levný materiál, a zároveň abychom si s ním uměli poradit,“ řekla jedna z autorek Zdeňka Stehlíková.  

V Číčově mají rádi tradice

Na samém prvopočátku zavedení této tradice bylo to, že v Číčově před pěti lety postavili vánoční strom, u kterého se pravidelně na Štědrý den sešli a společně si u něho zazpívali koledy. Jenže to se jim další rok zdálo málo. „Tak jsme vymysleli betlém. První rok byl chudší, byla tam je svatá rodina a Tři králové, postupně jsme přidávali hlavně velblouda plus další postavy,“ doplnila Zdeňka Stehlíková.

A u stromečku s betlémem se v Číčově sejdou na Štědrý den také letos. V 15:30 hod. za vůně svařeného vína a cukroví se rozezní po místní návsi koledy.

Betlém bude v Číčově stát až do 6. ledna.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio