V Dačického domě v Kutné Hoře poznáte všechny české památky zapsané na seznamu UNESCO

9. listopad 2020

Dačického dům patří k nejkrásnějším gotickým stavbám ve středočeské Kutné Hoře. V roce 2015 prošel mimořádně náročnou rekonstrukcí a dnes slouží jako vzdělávací centrum. Gotická architektura se tu vkusně prolíná s moderními technologiemi. Během návštěvy si zábavnou formou rozšíříte znalosti o historii Kutné Hory i o ostatních českých památkách zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Středočeská Kutná Hora vyrostla na stříbrných dolech a díky kutnohorskému bohatství patřilo České království ve středověku mezi nejbohatší v Evropě. V Kutné Hoře je krásných gotických domů mnoho, ale za pozornost rozhodně stojí rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova – významného renesančního humanisty, spisovatele, ale také bouřliváka. Dačického dům byl v roce 1958 prohlášen za nemovitou kulturní památku, ale na opravu čekal dlouho. Teprve v roce 2015 začala nákladná a originální rekonstrukce. Dnes patří k nejzajímavějším místům Středočeského kraje.

Zrenovované gotické interiéry slouží jako Vzdělávací a prezentační centrum kulturního dědictví UNESCO. Interaktivní expozice a zábavný edukační program nabízí jedinečnou možnost seznámit se se všemi památkami zapsanými na seznamu UNESCO. Na území České republiky jich je celkem čtrnáct. Jejich krásu můžete obdivovat ve sklepním prostoru, kde jsou na třech stěnách promítány filmy z jednotlivých míst. Slavné památky tak můžete vidět ze třech stran, z různých úhlů i z ptačí perspektivy. K původním dvanácti památkám nově přibyly Národní hřebčín Kladruby nad Labem a Krušnohoří.

Historii oživují nejnovější technologie

Jedinečný je především zážitek spojený s využitím nejnovějších technologií k oživení historie. Nejde jen o animovaný film, kterým provází sám Dačický, nebo o snímky se záběry z různých pohledů na památky UNESCO. Připraven je také interaktivní podlahový projekt, kde se pod kroky návštěvníků doslova otevře podzemí a odkryje život v dolech.

Videomapping na modelu chrámu sv. Barbory ukazuje jednotlivé etapy stavby

K zajímavému programu patří i videomapping na 3D model chrámu sv. Barbory. Polovina modelu vyobrazuje chrám v jeho současné podobě. Na obrysy současného chrámu je promítaná světelná projekce postupující stavby, takže návštěvník pozná podobu chrámu na úplném počátku jeho existence.

V suterénu Dačického domu se pak nachází Biskupská kaple s gotickou žebrovou klenbou. Celý prostor zřejmě využíval jakou soukromou kapli sidonský biskup Filip de Villanuova při svém pobytu v Kutné Hoře. Právě v této místnosti byly během rekonstrukce objeveny vzácné nálezy. Nejvýznamnější je unikátní gotická šestihranná dlaždice ze 14. století. Je vysoká přibližně 40 centimetrů a jedná se o jediný originál, který se našel v Evropě.

Spustit audio