V DEPU 2015 se budou večer vyhlašovat hudební ceny Žebřík

8. březen 2019 12:55

Do Plzně se dnes sjedou největší hvězdy české hudební scény. Budou se tam už po 27. udělovat Hudební ceny Žebřík. I letos o nich rozhodla hlasováním veřejnost.

Nejvíc nominací - celkem šest - si od ní vysloužila skupina Lucie, čtyři pak zpěvák Tomáš Klus. Šanci na ceny od sochaře Václava Česáka mají také Barbora Poláková, Marpo, Monkey Business, Mydy Rebycad a Thom Artway, kteří získali shodně po dvou nominacích.

Ceny se budou rozdávat v deseti kategoriích, mezitím vystoupí loňští vítězové Tomáš Klus a kapela Mydy Rabycad, dále skupiny Gaia Mesiah, legenda Vladimír Mišík a také kapela Divbokej Bill, která na cenách zahraje úplně poprvé a podle zpěváka Vaška Bláhy zazní ty neosvědčenější a nejoblíbenější hity. Hlavním cílem je, aby se lidé bavili.

Dalším vystupujícím na Žebříku bude skupina Mydy Rebycad, v čele se zpěvačkou Žofií Dařbujánovou. Loni kapela na cenách sice neúčinkovala, ale přebrala si hned tři ceny. „Ocenění si velmi vážíme, protože Žebřík je jeden z mála, ne-li jediný, kde hlasují opravdu fanoušci. A to je to, proč to všichni děláme. Je to krásný pocit a zpětně ještě jednou moc děkujeme všem fanouškům, kteří nám posílali hlasy,“ řekl zpěvačka.

Žebřík je specifický

Na Žebříku bude i zpěvák Tomáš Klus, který je nominovaný hned ve čtyřech kategoriích: album roku, akce roku - za turné „Spolu“, zpěvák roku a videoklip roku. Zda je promění, ale nechce předem spekulovat. „To je otázka, která visí ve vzduchu. Já si o tom nechci nic myslet, protože tady je to čistě v ruchách fanoušků, a to je devízou Žebříku. Zahrajeme průřez naší tvorbou, abychom vyhověli všem,“ uvedl Tomáš Klus.

V každé kategorii vzešlo pět nominovaných. Druhé kolo od 1. do 28. února určilo pořadí na prvních třech oceňovaných místech. Kromě výše uvedených nominovaných, bodovali ještě Dymytry, Hentai Corporation, Support Lesbiens, Mandrage, Ewa Farna, Kapitán Demo, Portless & Imodium, Dan Bárta, Marek Ztracený, Miro Žbirka, Aneta Langerová, Anna K. a Lenny. Objevem roku mohou být Czech It, Eliška Rusková, Emma Drobná, Mikolas Josef a The Silver Spoons.

Šestihodinová show začne v areálu DEPO2015 v 19 hodin a provedou jím jako moderátoři Iva Pazderková a Jakub Kohák.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio

Související

  • Žebřík bude brzy znát své vítěze

    V pátek 8. 3. si v plzeňském areálu DEPO převezmou trofeje vítězové Hudebních cen Žebřík. Nominace ovládla Lucie, šanci na úspěch mají i Tomáš Klus nebo Barbora Poláková.