V Dobřanech nainstalovali do několika městských domů chytré vodoměry

8. únor 2019 15:15

Dobřany na jižním Plzeňsku mají vodu téměř pod kontrolou. Do několika městských objektů totiž nechaly instalovat chytré vodoměry. Ty umožňují odečet na dálku, ale především se ozvou v případě havárie.

Protékající záchod, prasklá trubka nebo ventil. Pokud dojde k nějaké podobné havárii, dobřanský kotelník Vladimír Formánek uslyší pípání telefonu a má jasno, někde je problém.

„Máme za úkol na místo závady zajít vždy, když je hlášený problém, i v noci. Podle toho jakou konkrétní závadu to ukazuje, se musíme zachovat, a odstranit ji, nebo zavřít celou budovu,“ řekl Vladimír Formánek.

Od konce listopadu v Dobřanech nové chytré vodoměry testovaly a bylo nutné nový systém vyladit. Místo skutečných havárií šlo totiž většinou o planý poplach. V několika případech šlo ale o skutečné masivní úniky vody, ať už ve škole nebo čerstvě ve zdravotním středisku.

„Zjistili jsme, že je tam spotřeba vody, ke které se nikdo nehlásí.  Hledali jsme a zjistili, že to byly přepouštěcí ventily v bojlerech. Uniklo poměrně velké množství vody. Kdyby vznikl spor, kdo má vodu platit, doplatili by na to třeba i lékaři,“ doplnil starosta Martin Sobotka.

Systém vody pod kontrolou je vlastně jednoduchý

Ve vybraných objektech jsou nainstalovány chytré vodoměry, které zachytí a na dálku ohlásí například abnormální průtok vody, nebo soustavný únik vody.

„Porucha není okamžitě vidět, nás na to vlastně upozorní vodoměr, že neudělá přestávku ani v noci a pořád je nějaký odběr. Tak se po tom pátrá, kde to je. Když by byla prasklina někde ve zdi, přišli bychom na to, třeba až po měsíci, až by se objevil flek na zdi a začala padat omítka. Takhle to zjistíme většinou do jednoho dne,“ popsal Vladimír Formánek, který je první, kdo se díky sms zprávě o možné havárii dozví. Email ale přijde i několika zaměstnancům městského úřadu.

Chování chytrých vodoměrů lze sledovat i na grafech v mobilním telefonu. „Rozdělené je to do šesti pásem, na minimální a maximální spotřebu, rychlost průtoku, takže se už jen pohledem na ty grafy dokážeme rozhodnout, co se tam děje. Zda je úbytek rychleji, pomaleji, zda je tam prasklina ve zdi nebo je prasklá přímo roura někde venku naplno, či jestli je to klasický odběr,“ vysvětlil Vladimír Formánek.

Chytré vodoměry jsou zatím ve 13 objektech, ve všech školách, ve sportovní hale, v bývalém zdravotním středisku nebo sídle osadního výboru Šlovice.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio