V Domažlicích jsou k vidění dvě nové výstavy s vojenskou tematikou

8. duben 2019 14:28

Jedna se jmenuje „Z Floridy do Domažlic“ a lidé si na ní můžou připomenout Roberta Gilberta, který se svojí jednotkou v roce 1945 město osvobodil. Na druhé výstavě nazvané „Daleko odtud“ zájemci uvidí vybavení a výstroj amerických vojáků z posledních 30 let.

Celkem je tu k vidění zhruba 30 uniforem vojáků, kteří působili na zahraničních misích od roku 1990 až do současnosti. Dále předměty dovezené vojáky ze zahraničních misí, jako suvenýry, afghánské bankovky, mapy nebo i etnický oděv místních obyvatel.

„Například jedna z figurín má na sobě uniformu béžové barvy, což napovídá, že se jedná o výstroj do oblasti, kde je sucho a písek, takže Irák. Je to vojenský policista přidělený k první pěší divizi, která tam v té době operovala. Má na sobě balistickou vestu, jež ho ochrání proti střepinám a kulkám. Má nejnutnější vybavení, které voják potřebuje mít u sebe. To znamená svítilna, radiostanice, kapsy na různé zásobníky, pouzdro na prachové brýle a psací potřeby,“ popsal sběratel Jan Samek, který uniformy a další předměty na výstavu zapůjčil.

Další figurína představuje vojáka, který byl zároveň příslušníkem zdravotnické jednotky. U sebe má i potřebný zdravotnický materiál. V novodobé historii se podle Jana Samka ukázalo, že je praktické, aby součástí výstroje každého vojáka byl balíček první pomoci, který může v případě nutnosti využít pro sebe.

Výstroj a vybavení v běhu času

Kromě vývoje výstroje vojáka ukazuje jedna z prezentací i zázemí vojáka na základně. „Lidé uvidí polní postel, bedny, do kterých si vojáci schovávají svoje vybavení před prachem a vlhkem a podobně. Jinak je to hlavně prezentace vývoje výstroje pro nasazení. S dobou začíná armáda stále častěji využívat lehčí a funkční materiály, zároveň je to i balistická ochrana vojáka, aby byl určitým způsobem chráněn, nebo aby mu to dávalo alespoň pocit bezpečí,“ doplnil Jan Samek.

Druhá výstava je věnovaná veliteli jednotky, která v roce 1945 osvobodila Domažlice. „Robert Gilbert přijel 5. května 1945 jako jeden z osvoboditelů americké armády. A protože se sem v minulých letech rád vracel, tak městu Domažlice zůstala jeho vojenská pozůstalost,“ řekla Kristýna Pinkrová z muzea Chodska. Válečný veterán Robert Gilbert se později stal čestným občanem Domažlic a dožil se úctyhodného věku 102 let.  Lidé na výstavě uvidí jeho uniformy, mapy, plány i osobní věci.

Obě výstavy s vojenskou tematikou budou v Chodském hradě k vidění do 12. května.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio