V domažlickém pivovaru se po čtvrt století znovu vaří pivo

23. červenec 2020 15:35

V Domažlicích dnes slavnostně otevřeli po rekonstrukci historický pivovar. Památkově chráněná budova se předělávala několik let a práce podle vedení města stály zhruba 140 milionů korun, z toho asi třetinu pokryjí dotace. V objektu je teď městská knihovna, pivovar, restaurace nebo kulturní a taky komunitní centrum. Provoz jednotlivých částí se bude zahajovat postupně.

„Kulturní centrum Pivovar Domažlice vzniklo v historické budově staré sladovny, která pochází z konce 19. století a je to technická a kulturní památka. Jsme moc rádi, že byla opravena a je tu spousty míst pro pořádání různých akcí,“ řekla Jana Jankovcová z Kulturního centra - Pivovar Domažlice

Domažlický vikář Miroslaw Gierga

Dvě patra západního křídla patří nově knihovně. Větší prostory umožní zlepšit nabídku pro čtenáře. „Nemalou výhodou je, že rozšíříme výpůjční hodiny pro čtenáře a jsme schopni v tomto prostoru zajistit služby i v poledne a nemusíme zavírat, abychom se vystřídali,“ uvedla ředitelka knihovny Lenka Schirová s tím, že knihy se začnou čtenářům vydávat od 3. srpna a o něco později začne fungovat i nové vzdělávací centrum.

„Od září nabídneme dětem přibližně patnáct kroužků, zaměřené hlavně na jazyky a polytechniku. Bude tam kroužek pro novináře, zpracování fotografií, a budeme mít také biologický kroužek s novými mikroskopy. Vše už je samozřejmě napojené na techniku, zároveň máme stavebnice Merkur, které už jsou také pro starší děti, kde si můžou vyrábět roboty. Potom máme velice pěkně vybavenou jazykovou učebnu, takže nabídneme jazykové kurzy pro děti i mládež,“ dodala Lenka Schirová.

Pivovar bude vařit domažlickou desítku a dvanáctku

Zhruba po čtvrt století se v Domažlicích taky začalo vařit pivo. Starat se o něj budou tři sládci a mezi nimi i David Bierhanzel. „Návštěvníkům chceme nabídnout klasický český ležák a výčepní pivo, světlou domažlickou desítku a dvanáctku. Tuto nabídku bychom rádi doplnili sezonními speciály, jako jsou piva typu APA, IPA a podobně,“ popsal sládek.

Zájemci si můžou nově zrekonstruované Kulturní centrum Pivovar prohlédnout v pátek 24. července od 10 do 17 hodin. Pivnice své první hosty přivítá v pondělí 27. července. Stále se ještě pracuje na nové expozici nazvané „Pozor hranice! Historie hrou“, která by se měla v podkroví západního křídla otevřít příští rok.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio