V Domě Českého Švýcarska si můžete dopřát i simulovaný let balónem. Proletíte se nad celou oblastí

4. únor 2023

Jestli sníte o letu v balónu, můžete si ho vyzkoušet nanečisto v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě na severu Čech. Dům totiž neslouží jen jako informační centrum, ale je v něm i rozsáhlá interaktivní expozice, díky které můžete zblízka poznat celou lokalitu. Expozice má dvě patra a můžete si v nich všechno osahat a prozkoumat.

V šuplících najdete brouky a motýly, na panelech uvidíte ptáky létat i uslyšíte zpívat. Na podlaze budete zakopávat o nerovnosti vytvořené z minerálů Českosaského Švýcarska. Můžete si vyzkoušet, jak fungoval větrný i vodní mlýn, rozhlédnout se dalekohledem z rozhledny anebo se dokonce proletět v balónu. Simulovaný let balónem vám umožní vidět Českosaské Švýcarsko z ptačí perspektivy. Stačí jen nastoupit do jeho koše.

„Proletíme se dnes spolu z Krásné Lípy do Bad Schandau, které už je v sousedním německém Sasku. Máme tu dvě obrazovky, které nám ukazují, co z balónu vidíme. Když zatáhnu za jednu z páček, je vidět, že balón stoupá. Teď letíme nad Doubicí, potom dál nad lesy a už jsme přelétli do Chřibské. Balón nás teď nese nad Rynaltice a můžeme se přenést i nad Mariinu skálu, což je překrásná vyhlídka v Jetřichovicích,“ popisuje let balónem průvodkyně Martina Janečková.

Díky němu je možné prohlédnout si celou oblast krásně z výšky, což se nám jako běžným turistům nikdy nepoštěstí. Let balónem přitom dokáže obsáhnout celou oblast Českosaského Švýcarska.

Ukázka sklářského řemesla

Další zajímavosti interaktivní expozice Domu Českého Švýcarska v Krásné Lípě na vás pak čekají nejen v přízemí, ale i v podzemí. Tam uvidíte třeba rybí přechod, který lemuje schodiště. V jednotlivých koutech sklepa se potkáte s prvními průvodci, přírodovědci a výzkumníky. Je tam také dendrofon, na kterém si můžete vyzkoušet, jak které dřevo zní.

V podzemí stojí i „rozžhavená“ sklářská pec. V neckách s pískem si s lopatkami a štětečky zahrajete na archeologa. Pomocí mikroskopu můžete pozorovat vývoj motýla. V šuplících se ukrývají ukázky různých srstí zvířat, parůžky i plody lesa, jako jsou kaštany nebo žaludy. Uvidíte tu i historické sněžnice ze dřeva nebo bambusu. A nakonec můžete zhlédnout film "Krajina tajemství" doprovázený charismatickými hlasy herců Františka Němce a Vladimíra Dlouhého.

Spustit audio