V dřívějších dobách byl škopík s kysaným zelím v každé chalupě. Umí podpořit i dobrou náladu

Kysané zelí vozil na své výpravy už Kryštof Kolumbus. Své námořníky díky němu chránil před kurdějemi. A naše babičky také věděly, jaký poklad se v něm ukrývá.

Kysané zelé chystaly jako prevenci proti různým chorobám velmi často. Podávaly ho na stůl v dny všední i sváteční. Kysané zelí snižuje hladinu cukru v krvi, je dobré na střeva a zažívání, při vředech na žaludku, a dokonce působí blahodárně na kůži a oči.

Pojídat bychom ho měli také při bolestech kloubů, nebo pokud chceme zdravě hubnout. Dokonce ovlivňuje naši náladu, a tak jsme díky němu veselejší a lépe snášíme stres. Kysané zelí je zkrátka skvělé pro mysl i tělo.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.