V drůbežárně v Brodu nad Tichou pokračují práce na likvidaci ohniska ptačí chřipky. Nové slepice se vrátí v dubnu

19. leden 2023 14:45, aktualizováno

Drůbežárna na Tachovsku napadená ptačí chřipkou je sice už bez slepic, práce na likvidaci ohniska nákazy ale neskončily. Teď je nutné všechny haly vyklidit, umýt a dezinfikovat. Nové slepice se do hal vrátí nejdříve v dubnu.

V uplynulých dvou týdnech hasiči a pracovníci firmy vynosili z hal a poslali do kafilérie přes tisíc tun uhynulých nebo usmrcených slepic. Do spaloven a kafilérie zamířilo také zhruba 7 milionů vajec. Teď, když jsou haly prázdné, začalo jejich čištění. Odstranění všeho, co by mohlo ukrývat nebezpečnou nákazu, a testování areálu před tím, než se do něj znovu vrátí slepice, potrvá ještě několik měsíců.

Aktuálně probíhá mechanická očista hal, vyškrabávají se vajíčka, která se dostala na zem, vyklízejí se podestýlky pod voliérami a čistí se trusné pásy. Následovat bude dezinfekce hal. „Po dezinfekci specializovaná firma umyje veškerou technologii horkou vodou a rozpouštědly, to by mělo trvat 18 dní. Poté proběhne další dezinfekce,“ popsal zástupce Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý. Až bude proces dokončen, vrátí se na místo pracovníci veterinární správy a provedou kontrolu účinnosti. Po skončení pozorovací doby, která potrvá 21 dní a během níž musí být hospodářství prázdné, budou nasazena pokusná zvířata. Pokud ta budou po třítýdenním pobytu v halách v pořádku, chovatel bude moci naskladnit nové zdravé nosnice.

„S vyklízením pomáhají naši kmenoví i agenturní zaměstnanci a momentálně i 15 hasičů,“ uvedl jednatel firmy Česká drůbež Zdeněk Pašek. „Co se týče budoucí obnovy chovu, počítáme s vlastním odchovem, z něhož bychom měli pokrýt během půl roku zhruba dvě třetiny kapacity. Zbytek dokoupíme.“ Chovatel postižený ptačí chřipkou má při splnění podmínek ze zákona nárok na proplacení slepic, vajec i nákladů na likvidaci. Odhad škody v Brodu se aktuálně pohybuje kolem 300 milionů korun.

Příčina nákazy je stále neznámá

Jak se do velkochovu v Brodu nad Tichou nákaza dostala, stále není jasné. Veterináři tedy chtějí ve spolupráci se zaměstnanci rekonstruovat, co všechno se před odhalením výskytu chřipky v drůbežárně dělo. Osloveni byli také myslivci a ornitologové, ti ale dosud žádné uhynulé zvíře v okolí neobjevili. Ani v malochovech není v rámci uzavřeného pásma zatím žádný úhyn nahlášený. Přesto budou vyšetřeny, odebráno z nich bude v nejbližších dnech celkem 128 vzorků.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio