V ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči se dozvíte třeba i to, kde se na Zemi nejvíc svítí

21. listopad 2021

Jak velká je lopatka větrné elektrárny? Jak upéct klobásu na sluníčku a kde na Zemi zuří hurikány? Na všechny tyto a mnoho dalších otázek dostanete odpověď v ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči na Vysočině. To vzniklo v jedné z továrních budov bývalého obuvnického areálu a jeho prostory jsou tak více než velkorysé.

Expozice v přízemí také historii výroby obuvi v Třebíči připomíná. Stojí tam dokonce model větrného mlýna, který mlel kůru na tříslo, potřebné k vydělávání kůží. U vystavených skutečných obuvnických strojů se pak často se vzpomínkami zastavují i místní bývalí zaměstnanci firmy.

Hlavním tématem Alternátoru je ale energie. Minulost zastupují ukázky pojistek, izolátorů, měřičů, ale i spotřebičů z dob mládí našich babiček, kdy elektřina do domácností teprve přicházela. Nechybí tak ani plakáty s bezpečnostními upozorněními, dnes velice úsměvnými.

Velkým tématem v největších prostorách Alternátoru jsou obnovitelné zdroje energie. „Máme tady obrovské Slunce, protože je pro nás nejdůležitějším zdrojem energie,“ říká průvodkyně Eva Veškrnová a ukazuje na velký kruh zavěšený v prostoru, na kterém je fotografie povrchu slunce. Vedle stojí část malé větrné elektrárny. „Ta by vyrobila elektřinu pro malý domek,“ dodává průvodkyně. Rozměry lopatky velké větrné elektrárny si návštěvník může představit díky její jedenáctimetrové části. Je to tunel, kterým mohou lidé procházet.

V hale stojí i model rodinného domu s ukázkou rozvodů vody, plynu a elektřiny ke spotřebičům. A aby si návštěvníci představili, jak je náročné vyrobit byť i jediný Watt, jsou v Alternátoru k dispozici tři rotopedy. „Můžete tu sami vyrobit energii a nabít díky ní elektroautíčko,“ vysvětluje Eva Veškrnová.

Výroba energie pomocí rotopedů

Největší atrakcí Alternátoru je ale jistě projekční koule. „Tyhle projekční koule jsou ojedinělé. V Evropě jich je deset,“ říká průvodkyně s tím, že v Třebíči je jedna z těch větších koulí. Projektory na kouli zavěšenou v prostoru promítají například jednotlivé planety. Člověk tak před sebou vidí otáčející se Zemi nebo Venuši.

Data, která centrum pravidelně dostává od NASA, umožňují sledovat s tříhodinovým zpožděním například letové trasy letadel, lodní linky, světelný smog, ale i hurikány a zemětřesení. „Je tady dotykový panel, skrz který si to návštěvníci mohou ovládat sami,“ dodává Eva Veškrnová. Možné jsou v Alternátoru i komentované prohlídky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.