V Estonsku po dvou desítkách let ožilo opět digitální rozhlasové vysílání

2. prosinec 2022

Začátkem prosince bylo spuštěno v Tallinnu po více než 20 letech digitální rozhlasové vysílání, tentokrát ve standardu DAB+. Do konce roku se pak má rozšířit také do oblastí Koeru a Pehka. Estonsko je tak další zemí, která se snaží o restart technologie, s níž koketovala začátkem milénia, kdy šlo ovšem o předchůdce DAB přinášející řadu omezení.

„Během testovací fáze je v digitální rozhlasové síti šířeno 12 až 18 rozhlasových programů a možnost zapojit se do testování dostaly všechny rozhlasové stanice. Proto se seznam mění a je průběžně aktualizován,“ informuje na svém webu Digilevi operátor sítě. Z důvodu předpokladů velkého počtu šířených stanic je použito efektivnější kódování zvuku HE-AAC, verze 2, které u některých stanic používá ve svém multiplexu také Český rozhlas.

Co se týká testování, současný experiment probíhající na kanálech 10A (Tallinn a Pehka) a 7A (Koeru) je omezen na dobu devíti měsíců. Vzhledem k pokryté oblasti, operátor sítě chce otestovat nejen to, jak se bude signál chovat v samotné zastavěné metropoli, ale například i pří jízdě po dálnici na trase Tallinn – Tartu. Experiment poslouží i pro zkušenosti s takzvanou jednofrekvenční síti SFN, čímž se nijak nevymyká z podobných pokusů v jiných zemích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související