V evropských rádiích mají nové kapely daleko víc prostoru než u nás

17. září 2016

Producent a studiový zvukař David Minařík z Města Touškova u Plzně spolupracuje s belgickými a německými hudebními studii. Plní si tím své sny. Dostat se do evropských žebříčků bývá cílem snad každého muzikanta na poli populární a taneční hudby.

především v Belgii. Jeho úspěch je o to pikantnější, že se nepovažuje za muzikanta a má vystudovanou stavařinu. Hudbě se věnuje jako producent vlastních projektů i jako studiový zvukař, u některých natočených skladeb má na starosti závěrečný mastering.

Čím to je, že o jeho práci vědí daleko více za hranicemi než lidé z hudební branže v Česku? Doposud nespolupracoval se žádnou českou kapelou nebo interpretem. Jedinou dosavadní výjimkou je album skupiny Sortiment z Rokycanska, které letos obstaral nový zvukový kabát a aranže.

Měl se od koho učit

Za velkou výhodu považuje David Minařík blízký kontakt s belgickou ikonou – masteringovým inženýrem Frederikem Dejonghem. Ten mu hodně pomohl, zejména během osmnácti měsíců, kdy se přímo v jeho studiu učil.

Jak dostat hotovou nahrávku do rádií? Muzikanti to v tomhle směru mají v Česku daleko těžší než za hranicemi. Rádia jsou k novým interpretům vstřícná a dávají jim prostor ve vysílání. Recept na to, jak se prosadit, hledá David Minařík podobně jako ostatní muzikanti a producenti.

Poslechněte si nahrávku, kterou David Minařík složil, nahrál a produkoval

Jaký největší úspěch zatím David Minařík v Evropě zaznamenal? Začne spolupracovat i s českými muzikanty? Sleduje vývoj hudebních trendů? Na čem pracuje dnes?

Poslechněte si celý rozhovor moderátora Stanislava Juríka s Davidem Minaříkem.

Spustit audio