V Hojsově Stráži už mají lidé opět obchod. Nakupují v bývalé poště

15. červenec 2019 14:35

Bez krámku byli lidé v Hojsově Stráži na Šumavě dva měsíce. Pro nákupy museli jezdit do Nýrska nebo do Železné Rudy. Nově teď ale nakupují přímo v obci v bývalé poště.

Nová prodejna v Hojsově Stráži

Patrová budova patří městu, které ji postupně opravuje a hledalo provozovatele krámku. Tím se nakonec stala Martina Voráčková, která obchůdek stylově zařídila a vybavila zbožím přesně podle přání zákazníků. Lidé tu pořídí vše od chleba, přes točenou zmrzlinu, zdravou výživu, tablety do myčky až po noviny.  

S chodem prodejny nové majitelce pomáhá i její tatínek Václav Kropáček. „Představa dcery byla, aby byl obchod v jiném stylu, než je konzum. Lidé se informovali i po takových věcech jako je třeba mandlová nebo banánová mouka, a tak to dcera zařizuje podle jejich požadavků. Máme tu i krájené uzeniny, drogistický sortiment, krmivo pro drobné zvířectvo a podobně,“ vysvětlil pan Kropáček.

Krámek slouží i jako malé informační centrum. Lidé tu najdou nejrůznější propagační materiály o Šumavě nebo turistická razítka.

Novou prodejnu smíšeného zboží vítají nejen obyvatelé Hojsovy Stráže a blízkého okolí, ale i provozovatelé místních ubytovacích zařízení jako například Rostislav Skopal: „Mám tu penzion a hosty jsem musel posílat na nákupy buď do Nýrska nebo Železné Rudy. Jsem rád, že tu konečně je obchod přímo ve vsi.“

V budově vznikne i místo k setkávání

Krámek je členěný na dvě části. V první je už zmíněná samoobsluha, ve druhé je prostor určený k posezení se stoly a lavicemi. Podle Václava Kropáčka by tu v budoucnu měla být čajovna a káva bar.

Obchod vznikl v bývalé budově pošty, která ale nebyla dlouhodobě využívána. „Dům byl během několika uplynulých let kompletně zrekonstruovaný. Některé práce stále probíhají a nejsou ještě ukončeny. Náklady na zřízení samotného krámku na stavební práce byly kolem 300 tisíc korun. Náklady v plné výši hradil provozovatel, a my jako město mu formou sníženého nájmu kompenzujeme stavební úpravy, protože provozovatel smíšeného obchodu investoval do naší budovy, kterou zhodnotil. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, jít touto cestou,“ uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Do budoucna chce ve stejné budově otevřít město ještě malou knihovnu a v patře společenské místnosti.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio