V Horažďovicích začala rekonstrukce silnice I/22. Na řidiče čekají dopravní omezení i objížďka

V Horažďovicích opravují průtah městem. Ředitelství silnici a dálnic tam zahájilo kompletní rekonstrukci Strakonické ulice, tedy silnice I/22. Na stavbě se spolupodílí i město, pro které je to jedna z nejvýraznějších investic.

Ve směru na Strakonice musí řidiči daný opravovaný úsek objíždět přes Horažďovice předměstí a pokračovat až ke kruhovému objezdu u nemocnice, kde se trasa rozděluje na Plzeň, na Klatovy a Domažlice. V opačném směru, tedy ve směru na Strakonice, se místem projíždí jednosměrně.

Podle Adama Kolouška z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se bude postupně pracovat na zhruba kilometr dlouhém úseku, od železničního přejezdu až na konec města. Měnit se bude celá konstrukce vozovky. Náklady na stavbu jsou téměř 102 miliony korun, spolu s ŘSD se na stavbě spolupodílí i město.

Mapa uzavírky silnice I/22 v Horažďovicích

„Město se podílí zhruba částkou 48 milionů korun s DPH. Co se týká investic města, tak jsou to přeložky inženýrských sítí, nová kanalizace, vodovod či osvětlení. Dále se budeme podílet na výstavbě společné stezky pro cyklisty a chodce, která bude po levé straně směrem k výjezdu z Horažďovic. Bude obsluhovat průmyslové podniky, a povede od přejezdu až na konec města. Napojena bude na účelovou komunikaci, která vede do Horažďovic předměstí,“ popsal starosta Horažďovic Michael Forman s tím, že na trase vznikne také pět míst pro přecházení s ostrůvkem.

Městem projížděly tisíce aut denně

Podle průzkumu, který si loni a předloni město Horažďovice nechalo zpracovat, byl opravovaný úsek velmi frekventovaný, za den tam projelo zhruba sedm tisíc vozidel. „Jde o průměr. Je to samozřejmě různé, jsou i výkyvy. Ve špičkových dnech se to blíží až k deseti tisícům. Teď jsem zaskočen tím, že začala platit objížďka a provoz rapidně klesl. Možná si dopravci řekli, že tady bude komplikace a raději jezdí jinudy. My jsme rádi, protože podle toho, jaká byla dopravní zátěž, tak si vůbec neumím představit, jak by to objízdné trasy utáhly,“ doplnil Michael Forman.

Podle informací z ŘSD se v Horažďovicích bude pracovat, dokud to počasí dovolí a pokračovat se bude zase po zimní odstávce. Celá rekonstrukce by měla být hotová ve druhé polovině příštího roku.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio