V jáchymovském muzeu můžete vidět osobní předměty významného rektora Johanna Mathesia

5. květen 2021
Poklady minulosti

Veřejnosti se ve středu otevřelo muzeum v Jáchymově. Můžete se v něm seznámit historií Jáchymova ale i s geologií a mineralogií Krušných hor. V jedné ze skleněných vitrín v přízemí představuje také osobní předměty významného rektora zdejší latinské školy z 16. století.

Rektor Johannes Mathesius byl nejvýznamnějším představitelem českého luterství. Narodil se roku 1504 v Rochlicích v Sasku v rodině konšela a zároveň hornického těžaře. Už od útlého dětství měl silný vztah k hornictví.

Studoval na vysokých školách v Německu. Kvůli nedostatku financí ale nejprve nedostudoval. V roce 1529 zamířil do Wittenbergu, kde se osobně setkal s Martinem Lutherem, dostudoval teologii a stal se protestanským farářem a městským kazatelem. Ve svých kázáních dokázal hornickou tématiku dávat do souvislosti s biblickými příběhy.

Od roku 1532 působil jako rektor v latinské škole města Jáchymov. Kromě toho se tady také zamiloval. Vzal si dceru jáchymovského horního účetního správce Sibylu Richterovou, která byla velmi vzdělaná. Na svatbě jim tehdy byli hosty i Jeroným a Jáchym Šlikové

Kostel sv. Jáchyma se za doby Johanna Mathesia stal prvním luteránským kostelem v Čechách a ve střední Evropě. Mathesius v něm naposledy kázal ještě krátce před svou smrtí roku 1565. Zemřel 7. října ve věku 61 let.

Torzo baretu Johanna Mathesia

V jáchymovském muzeu můžete vidět některé osobní předměty významného rektora. Mezi nimi například dřevěnou vycházkovou hůl ve tvaru sekyrky. Údajně ji používal při procházkách po okolí, při kterých se zaobíral mineralogií. Dále se zde dochovalo také torzo jeho baretu a plstěný klobouk.

Otevírací doba muzea je od 10 do 17 hodin. Vstup je možný pouze v respirátoru nebo nanoroušce s certifikací. Prohlídky muzea budou probíhat pouze pro jednotlivce a bez průvodců. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru se ale otevírací doba i podmínky mohou lišit.

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.