V jedenácti uměl jízdní řád ČR nazpaměť. Teď ho ale zřejmě navždy ovládly včely

25. duben 2016

Šestnáctiletý Matěj Brzica ze Stříbra má jiné koníčky než jeho vrstevníci. Už několik let se s nadšením i nutnou pečlivostí a trpělivostí věnuje včelařství. Loni dokonce zvítězil v mezinárodní soutěži mladých včelařů a stal se evropským šampionem.

Poprvé se o ale Matěji mluvilo a psalo mnohem dřív. Když mu bylo necelých jedenáct let. Tehdy se probojoval až do semifinále soutěže Talentmania. Pamatoval si totiž nazpaměť celý vlakový jízdní řád. Nesvádí to na fotografickou paměť, ale nadšení a lásku k železnici.

„Když vás něco baví, tak se to prostě naučíte snadno. Stejné je to i s náročnou disciplínou včelařství," říká.

Dnes už je Matěj naplno včelařem. Nedá dopustit na svědomité vedoucí stříbrského kroužku mladých včelařů, kteří mu pomohli v nelehkých začátcích. Ke včelařině ho před více než pěti lety přivedl úplně náhodou soused. Právě se včelařením začínal a Matějovi se to moc líbilo.

V kroužku mladých včelařů ve Stříbře našel všechno potřebné, co začínající včelař potřebuje. Teoretické i praktické zázemí, pomůcky, ale především houževnaté a zkušené vedoucí v čele s Oldřichem Koubkem.

Stříbrský kroužek funguje přes deset let

Byť není počtem členů nijak velký, sklízí jeden úspěch za druhým, včetně mezinárodního včelařského pole. Stříbrští mladí včelaři se už celkem osmkrát zúčastnili soutěže mladých včelařů Zlatá včela a dosáhli v ní vynikajících úspěchů. Každoročně stříbrští postupují do ústředního národního kola.

A že je to soutěž náročná dokládají i jednotlivé disciplíny, které musí mladí včelaři v soutěži znát a ovládat. Od vědomostního testu z oboru včelařství, přes botaniku, znalost včelařských pomůcek, včelařskou praxi po použití mikroskopu a prokázání znalosti anatomie včel a zdravotního stavu chovaných včelstev.

Pro nás lajky je na konci například med po nekonečné denní dřině. I přesto by Matěj svůj náročný koníček za nic na světě nevyměnil. Svět včel je pro něj natolik fascinující a je v něm stále co objevovat, že trochu přehodnotil i svoje původní profesní plány.

To když se ho média po postupu do dalšího kola Talentamanie ptala, čím by chtěl s tak dokonalou znalostí jízdního řádu jednou být, bez váhání odpověděl, že strojvedoucím.

Matěj Brzica na stříbrském náměstí

Železnici a vše kolem ní i dnes po pěti letech od krátkého „mediálního výslunní“ miluje. Po dokončení víceletého gymnázia se ale chystá na přírodovědecký obor. Ke studiu už teď zvládá coby včelařský praktikant pomáhat svým mladším kamarádům v kroužku.

Na med, coby jedno z nejzdravějších přírodních sladidel nedá Matěj dopustit. A díky lidem jako je on, nebo vedoucích v kroužku, nenastane doba, kdy budeme kupovat jen „směs medů ze zemí EU a mimo EU“.

Nejen české včelařství, ale celá česká společnost potřebuje lidi, jako je mladý Matěj Brzica. Věkový průměr českých včelařů je totiž hodně vysoký. Skromný kluk ze Stříbra si to uvědomuje už teď. A ví, že je třeba obor včelařství a medařství uchovat a rozvíjet pro další generace.

autor: Pavel Halla
Spustit audio