V jednom z hotelů na Šumavě vás místo servírky obslouží robot s kočičí tváří

6. září 2021 09:15

Prohlédnout si restauraci ještě před její návštěvou díky fotografiím na internetu, přímo u stolu si pak načíst jídelní lístek pomocí QR kódu a na konec vše zaplatit kartou. To už je dnes naprosto běžné. Vývoj jde zkrátka stále vpřed. A dokonce tak moc, že vám v restauraci jednoho šumavského hotelu přinese jídlo a pití místo servírky robot.

Robotická servírka vás obslouží v hotelu OREA rezort Horizont. Je vysoká zhruba 120 centimetrů, má černý kočičí obličej a zabudované dva tácy, na kterých vozí jídlo a pití. Díky zabudovaným kamerám a senzorům přijede až ke stolu, pozdraví a dokonce i zamňouká.

„Jedná se o základního roznáškového robota. Vyrábí se i další, o kterých také uvažujeme. Je to reálná pomoc. Naši lidé totiž mají někdy i třicet kilometrů v nohách, takže v momentě, kdy mohou část objednávek vyřídit prostřednictvím robota, tak je pro ně úleva. Ve své podstatě se jedná o unikát v českém hotelnictví a OREA hotel Horizont je prvním hotelem v České republice, který takového robota pořídil,“ uvedl zástupce ředitele hotelu Milan Vyskočil.

Nová pracovní síla už dostala i prozatímní jméno

„Jmenuje se Bella. Nicméně na našich facebookových stránkách teď probíhá anketa o tom, jak se bude robot jmenovat trvale. Do konce září pak dvě jména vybereme a necháme ještě hlasovat,“ doplnil Milan Vyskočil.

Robotická servírka

Ačkoliv se robotická servírka osvědčila, cílem hotelu není nahradit živý personál. Podle Milana Vyskočila je důvodem hlavně ulehčit v sezoně zaměstnancům i tak složitou práci. Současně dodal, že lidský úsměv a empatie se nahradit nedá.

A jak se s robotickou servírkou spolupracuje, popsal vedoucí hotelového baru Miloš Pospíšil. „Když přijde nějaká objednávka, pohladím Bellu za ouško, aby se probudila. Na displeji se pak rozsvítí tabule stolů, které jsou očíslované. Potom můžeme navolit, zda má přijet zleva nebo zprava. Dáme na ni například limonádu a zmáčkneme start. Spolupráce je s ní perfektní. Neodmlouvá, chodí do práce čistá, nechce dovolenou a hlavně mi šetří kroky,“ dodal s úsměvem.

Robotická servírka se stala atrakcí hotelu a někteří návštěvníci tam přijíždějí i jen kvůli ní.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio