V jihočeské Paříži upekla pro Pochoutkový rok babiččin čokoládový koláč

6. únor 2018

Na jihu Čech začal druhý ročník soutěže Českého rozhlasu Pochoutkový rok. První soutěžící je totiž Hana Bednářová z Paříže u Suchdola nad Lužnicí. Porotu zaujal její recept na babiččin čokoládový koláč.

Dezert se v rodině peče už po generace. „Je to tak trochu česko-německé, protože druhá babička byla z Rakouska. Tenhle recept se u nás dědí z generace na generaci a každý, kdo ochutnal, nechtěl věřit, že je to z jablek,“ komentovala Hana Bednářová.

Jablka v těstě dodávají koláči vláčnost, domácí marmeláda zase doplňuje příjemnou kyselost.

Celý recept najdete zde: Neuvěříte, že jsou uvnitř jablka. Babiččin čokoládový koláč upekla Hana Bednářová

Hana Bednářová žije, jak sama říká, skoro na konci světa. Domeček v jižních Čechách postavili její předci po svém návratu z Paříže, kam odjeli za prací. Stalo se tak před 170 lety. A protože takových rodin bylo více, nazvali svou osadu Paříž. Vedle Suchdola nad Lužnicí najdete ale i Malý a Velký Londýn, New York nebo Bosnu.

Do soutěže Pochoutkový rok se můžete přihlásit i vy. Stačí poslat svůj tradiční rodinný recept a zahrát si o poukázky na nákup kuchyňského vybavení v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Hraje se celý tento rok a recepty vysíláme vždy v neděli po 21. hodině. Tak do toho!

Recepty můžete posílat buď poštou na adresu: Český rozhlas, Vinohradská 12, Praha 2, na obálku je nutné připsat heslo Pochoutkový rok, nebo můžete recept zaslat prostřednictvím webového formuláře na adrese www.pochoutkovyrok.cz.

Spustit audio