„V Kalkatě jsem prodal staré auto a koupil si letenku do Čech,“ říká indický dirigent Debashish Chaudhuri

12. září 2017

Mezi jeho vášně patří historická auta, stará plnicí pera a především evropská klasická hudba. Právě ta ho přivedla do České republiky. Hned si to namířil do Kroměříže, kde absolvoval dirigentské kursy a potom jako první Ind začal studovat dirigování na Pražské konzervatoři.

To už měl za sebou studia v Indii, USA, Singapuru a Anglii. Později, v letech 2003 a 2004, studoval u maestra Gianluigiho Gelmettiho na věhlasné Chigiana Academy v italské Sieně.

Debashish Chaudhuri získal 1. cenu na dirigentské soutěži ve švýcarském Lausanne a v roce 2005 se jako první Ind v historii probojoval mezi finalisty na nejprestižnější dirigentské soutěži v Besançonu ve Francii.

Poslouchejte také: Rozhovor o dvou svatbách s jednou ženou, odlišném kulturním zázemí, soutěživosti Indů...

V Čechách je spokojený, oblíbil si české jídlo a miluje sladkosti, nejvíce větrníky. Našel tu i manželku, klavíristku a společně podporují prospěšné projekty jako hnutí fair trade, adopci na dálku v Indii a Ugandě, koncerty pro děti a další.

V Plzni se pravidelně těší na setkání s dámským Lions Clubem Plzeň Bohemia, s nimiž už 9 let spolupracuje. Každý rok zve nevidomé sólisty, sestavuje poutavý koncertní program a výtěžek je věnován Škole pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni.

Dodnes na něho vzpomínají také zaměstnanci Domu seniorů ve Kdyni. A jak Debashish Chaudhuri vzpomíná na rodnou Kalkatu? Jak se mu vybavuje svět kontrastů, kde je nejvíce vidět chudoba a bohatství zároveň? Jak tu žijí nejrůznější náboženství vedle sebe? Odpovědi najdete v rozhovoru, který s dirigentem připravila Květa Bodollová.

autor: Květa Bodollová
Spustit audio