V Karlovarském kraji chce Česká pošta zrušit 14 poboček

31. březen 2023 14:05

V Karlovarském kraji by se mělo od července uzavřít 14 poboček České pošty. Většinou jde o větší města, kde je nyní více poboček. Zástupci pošty budou s představiteli samospráv teprve jednat. Vyplývá to z informací, které Česká pošta rozeslala starostům měst a krajům a zveřejnila na webu.

Podle starostů ale mělo jednání předcházet rušení poboček. Celkem pět poboček by měla Česká pošta uzavřít v Karlových Varech, tři pobočky doporučila k uzavření v Chebu, dvě pobočky skončí v Sokolově a po jedné v Aši, Chodově, Mariánských Lázních a Nejdku.

„Není to dobře. Už minulý týden jsem psal ministru (vnitra Vítu) Rakušanovi, aby proces zastavil. Před takovým rozhodnutím by měli znát názory a argumenty měst. Pro nás by uzavření pobočky ve Staroměstské ulici znamenalo, že budou tyto služby hůře dostupné zejména pro dům s pečovatelskou službou, tedy pro seniory a také pro obyvatele okolních sídlišť,“ řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

Podobně i v Aši, kde se už delší dobu potýkají s problémy kvůli tomu, že donášku zajišťují pracovníci z Chebu nebo jiných pošt, s dalším omezováním poštovních služeb nesouhlasí. Skončit by měla pobočka na Hlavní ulici.

„Obávám se, že na přepážkách pošty č. 1 se budou tvořit ještě větší fronty a zaměstnanci budou přetížení. Lidé nervózní, naštvaní. Rozumím tomu, že ČP se musí transformovat. Ale nemělo by to být na úkor již nyní nedostatečných služeb. Navíc v postižených regionech, kterým by stát měl spíše pomáhat. Budeme proti zrušení ČP protestovat a podáme odvolání. Bohužel je to jediné, co nám zbývá,“ uvedl na facebooku starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO).

V krajském městě by mělo skončit pět poboček, zastupitelé upozorňují na zhoršení dostupnosti

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) řekla, že kdyby pošta oslovila města s předstihem, daly se náklady České pošty třeba řešit. Bylo by podle ní možné jednat, najít levnější řešení pronájmů prostor, přizpůsobit linky MHD tak, aby vozily občany na zbývající poštovní pobočky a podobně. Karlovy Vary by měly podle plánu České pošty přijít dokonce o pět poboček, a to například pobočky v Drahovicích, Rybářích nebo v Bohaticích. 

Na zhoršení dostupnosti upozorňovali v pondělí zastupitelé Karlovarského kraje, kteří přijali usnesení, které vyzývá vládu, aby rušení poboček pozastavila a nejprve jednala s městy. Podle starostky Nejdku Ludmily Vocelkové (ANO) by rušení jedné ze dvou poboček pošty ve městě byl problém. Nejdek je horské městečko s rozsáhlým katastrálním územím a lidé to do města mají už tak dost daleko.

Rušení poboček zdůvodňuje Česká pošta tím, že by se měla docházková vzdálenost k pobočce prodloužit ze dvou na tři kilometry. „Z toho vyplývá, že z 3200 pošt povinných podle zákona bude nově potřeba 2900. Česká pošta si vzhledem ke své ekonomické kondici nemůže dovolit provozovat pobočky, které nejsou podle zákona povinné. Od 1. července proto trvale a bez náhrady uzavře 300 pošt. Nejedná se o provozovny, kde je v obcích pouze jedna jediná, a o pošty Partner,“ uvádí Česká pošta v dopise samosprávám.

Seznam rušených poboček České pošty v Karlovarském kraji k 1. červenci 2023:

  • Karlovy Vary 4, U Trati 3/11, Bohatice,
  • Karlovy Vary 9, Vítězná 390/51, Drahovice,
  • Karlovy Vary 10, Sedlecká 760/3, Rybáře,
  • Karlovy Vary 20, Lidická 595/64, Drahovice,
  • Karlovy Vary 5, Sokolovská 243/92, Rybáře,
  • Cheb 5, Boženy Němcové 2251/59,
  • Cheb 4, Přátelství 2006/2,
  • Cheb 3, Dragounská 2529/6,
  • Sokolov 3, Staré náměstí 21,
  • Sokolov 5, Sokolovská 1623,
  • Aš 2, Hlavní 1002/116,
  • Mariánské Lázně 2, Tepelská 551/5, Úšovice,
  • Chodov u Karlových Varů 2, Staroměstská 848,
  • Nejdek 2, Okružní 1191.
autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio