V Karlovarském kraji vloni ubylo trestných činů, přibylo dopravních nehod

13. únor 2019 11:15

Policie Karlovarského kraje v loňském roce zaznamenala menší počet trestných činů. V některých oblastech trestné činnosti ale policisté i přes to evidují nárůst.

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje patří i v letošním roce mezi tři kraje s nevyšší objasněností trestných činů. V loňském roce bylo v kraji zjištěno 5 034 trestných činů, což je pokles v porovnání s rokem 2017 o 50 trestných činů.

V roce 2018 zaznamenali nárůst především kybernetické kriminality. Kriminalisté řešili 138 skutků, což je o 72 více než v přechozím roce. Trestná činnost v oblasti kybernetické kriminality spočívala nejčastěji v podvodném jednání pachatelů v rámci prodeje zboží prostřednictvím internetových portálů nebo fiktivních e-shopů.

Mírný nárůst trestných činů byl v loňském roce zaznamenán také u mravnostních činů. Nejčastějším trestným činem bylo pohlavní zneužívání nebo znásilnění. K poklesu došlo u trestných činů násilného charakteru, kdy bylo spácháno o 6 vražd méně oproti roku 2017 a o 10 méně trestných činů loupeží.

Nejvyšší nárůst byl zaznamenán u podvodů a zpronevěr

U hospodářské trestné činnosti došlo v roce 2018 k nárůstu trestných činů o 62 skutků oproti roku předešlému. Nejvyšší nárůst byl zaznamenán u podvodů a zpronevěr. Zaznamenali jsme též zvýšený nápad na úseku padělání a pozměnění peněz, kde se policii podařilo odhalit dvě skupiny cizinců, které rozšiřovali v rámci Karlovarského kraje padělané peníze.

Mírný pokles byl v loňském roce sice zaznamenán u celkové majetkové kriminality, ale u konkrétních problematik došlo k nárůstu, a to téměř až o polovinu případů. Konkrétně se jedná o krádeže motorových vozidel a také vloupání do bytů, rodinných domů či víkendových chat.

Došlo také k navýšení počtu usmrcených osob při dopravních nehodách 

Nejvyšší nárůst je u dopravních nehod na parkovištích. Příčinou těchto dopravních nehod je nevěnování se řízení, což je zařazeno pod nesprávným způsobem jízdy.

U dopravních nehod, při kterých došlo ke smrtelnému zranění jejich účastníků, bylo analýzou zjištěno, že v řadě situací nelze zjistit hlavní příčinu. Jde o dopravní nehody, při kterých řidič motorového vozidla vyjel ze svého směru jízdy mimo komunikaci nebo do protisměru z nezjištěných příčin, narazil do před ním jedoucího vozidla opět z nezjištěných příčin, chodec náhle vstoupil do vozovky před projíždějící vozidlo a podobně.

V roce 2018 došlo k nárůstu usmrcených osob při dopravních nehodách o 9 osob oproti roku 2017, kdy bylo při dopravních nehodách usmrceno 12 osob. Z pohledu karlovarské policie je jeden z nejrizikovějších úseků silnice I/6 z Karlových Varů na Bochov. Pokud se zde stane dopravní nehoda, má většinou právě nejtragičtější následky.

V loňském roce došlo na silnici I/6 ke čtyřem smrtelným dopravním nehodám, při kterých bylo usmrceno 5 osob. Ke zvýšení bezpečnosti na této komunikaci by bezesporu pomohlo dobudování dálničního úseku mezi Karlovými Vary a Prahou a vytvoření směrově oddělené komunikace.

Priority Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje

Získat nové členy a rozšířit spolupráci s německými kolegy. Takové priority si v loňském roce stanovili policisté Karlovarského kraje. V obou oblastech bylo krajské ředitelství úspěšné - do svých řad vloni přijali více než 70 policistů a se saskými a bavorskými kolegy se zúčastnili téměř 300 hlídek. Nábor nových členů a rozvoj mezinárodní spolupráce ale zůstává prioritou i letos.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje (Kateřina Krejčí) , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio