V Karlových Varech hledají členy volebních komisí

7. květen 2019 10:20

Členy do volebních komisí nyní hledají zástupci Magistrátu města Karlovy Vary. Zbývá najít ještě asi 90 lidí.

V druhé polovině května se konají volby do Evropského parlamentu a karlovarský magistrát musí do té doby zajistit část členů do volebních komisí i dostatečný počet náhradníků. Potřebuje najít ještě zhruba 90 členů. Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála je v Karlových Varech celkem 50 volebních okrsků a v každém z nich zasedá minimálně šestičlenná volební komise. Celkem je zde pro volby do Evropského parlamentu potřeba 304 členů. Část už nominovaly volební strany, které kandidují a dalších víc než sto komisařů tvoří úředníci magistrátu města. 

Komisaři budou pracovat od pátku do sobotního odpoledne

Člen komise musí být přítomen průběhu voleb, společně s ostatními členy komise dohlížet na pořádek ve volební místnosti a zákonný průběh hlasování. Komise začíná pracovat v pátek 24. května tak, aby stihla připravit svou volební místnost a ve 14 hodin ji otevřít pro voliče. Večer po 22. hodině komise zapečetí volební urny a uzamkne volební místnost. Druhý den se otevírá volební místnost v 8 hodin a uzavírá ve 14 hodin. Komise pak spočítá odevzdané hlasy, vše zapíše a zapečetěné výsledky určení členové přenesou na přebírací místo Českého statistického úřadu, v tomto případě na magistrát města. Práce člena volební komise tedy končí v sobotu odpoledne. 

Hrubá odměna pro člena volební komise je 1800 až 2200 korun. Zájemci o práci komisaře se mohou hlásit mailem, telefonicky nebo osobně na odboru vnitřních věcí karlovarského magistrátu. Kontakty najdou na webových stránkách města. 

autor: Monika Červená | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio