V Karlových Varech můžete navštívit největší pravoslavný chrám u nás

15. září 2019

Do našeho největšího lázeňského města se vždycky sjížděli cizinci z široka daleka. Po staletí milují karlovarské léčebné kůry také Rusové, a tak není divu, že v Karlových Varech najdeme i pravoslavnou církevní památku – Chrám svatého Petra a Pavla. Stojí tam už pěkně dlouho, od konce 19. století. A nejen zvenčí jde o překrásnou stavbu.

Má ji na svědomí architekt Gustav Widemann z Františkových Lázní, který se specializoval na církevní pravoslavné stavby a lázeňskou architekturu. Inspiroval se byzantsko-staroruským chrámem v Ostankinu nedaleko Moskvy.

Jako místo pro budoucí svatostánek pravoslavných věřících byl vybrán pozemek v nově vznikající reprezentativní čtvrti zvané Westend nad centrem Karlových Varů. Psal se rok 1893, když se se stavbou začalo, a rok 1898, když se dílo dokončilo.

Nákladnou stavbu pomohla realizovat finanční sbírka mezi bohatou srbskou a ruskou lázeňskou klientelou. Do té doby museli hosté docházet do nevyhovující pravoslavné modlitebny v Mariánskolázeňské ulici.

Pastva pro oko i duši

Během pěti let vyrostl kostel do výšky 40 metrů. Jde o největší kostel svého druhu u nás a nejvýznamnější pravoslavný kostel na západ od Moskvy. Stavbě na půdorysu řeckého kříže dominuje kupolovitá věž s pěti postranními kupolemi. Bílou a světle modrou fasádu doplňují zlatem obložené střechy kupolí. Když se do nich opře slunce, je to opravdu krásná podívaná.

Interiér kostela

Ne vždycky byl však kostel tak krásný jako dnes. Za první světové války byly pro vojenské účely zabaveny bronzové zvony, během druhé světové války sloužil kostel jako sklad. Nedávno se svatostánek dočkal rekonstrukce, včetně zlatých destiček zdobících kupole. Prý se jich použilo přes 60 tisíc.

Za vidění stojí i interiér. Stěny kostela zdobí ornamenty, obrazy, sochy. Zařízení kostela tvoří bohatý dřevěný ikonostas s olejovými ikonami světců od malíře Tjurina. Zajímavostí je, že původně vznikl v Kuzněcovu pro Světovou výstavu v Paříži v roce 1900. Kostel je možné navštívit denně v době od 9 do 18 hodin v ulici Krále Jiřího v Karlových Varech.

autor: Pavel Halla
Spustit audio