V Kašperských Horách lidé poprvé uslyší nové zvony

Ke svému závěru doputoval projekt Zvony pro Šumavu. Přesněji tedy zvony pro Kašperské Hory. Je to příběh se šťastným závěrem, který je zároveň i začátkem nové doby. Tedy doby, kdy se z kostela svaté Markéty na náměstí v Kašperských Horách budou pravidelně ozývat zvony.

Právě díky projektu Šumavského kulturního spolku s názvem Zvony pro Šumavu se podařilo osadit věž kostela dvěma opravenými a třemi novými zvony. Zvony opravil a odlil zvonař Petr Rudolf Manoušek, v srpnu jim požehnal biskup a před dvěma týdny je jeřáb vyzvedl do věže

Podle faráře Jendy Kulhánka jsou zvony na svou premiéru připravené. A pokud nenastanou nějaké neočekávané komplikace, mělo by vše proběhnout bez problémů. Zvonění bude v kostele sv. Markéty předcházet v 16:30 děkovná bohoslužba, kterou bude celebrovat apoštolský nuncius Mons. Charles Daniel Balvo. Na závěr budou všichni vyzváni, aby přišli na náměstí, kde bude akce pokračovat představováním jednotlivých zvonů za účasti zvonaře Petra Rudolfa Manouška a dalších hostů. Od 18 hodin se pak jednotlivé zvony postupně rozezní.

Pět zvonů pro Kašperské Hory

Nové zvony dostaly jména Panna Maria, svatá Markéta a Anna. Oproti dvěma stávajícím zvonům, na které se zvoní po staru taháním za provaz, jsou nové zvony poháněny motůrkem. I kvůli snadnější obsluze tak budou obstarávat běžné každodenní zvonění.

Ve všední dny bude ráno v sedm hodin zvonit Anna, v poledne se vždy ozve největší zvon Panna Maria a svatá Markéta a večer zazvoní opět Panna Maria. Ta bude mít ještě jednu speciální úlohu. Vždy v pátek v 15:00 hod., kdy zemřel Ježíš na kříži, se její hlas také rozezní do okolí.

Celý projekt Zvony pro Šumavu vyšel na tři a půl milionu korun, a mnoho lidí v rámci sbírky na renovaci a odlití zvonů přispělo. Velkou částku přidala také nadace Blíž k sobě.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio