V Kašperských Horách se konají městské slavnosti

14. září 2013

V Kašperských Horách se konají velké městské slavnosti, které mají název Šumavské Kašperské Hory a podtitul Klostermannova Šumava, řemesla a gastronomie.

Celé nově zrekonstruované náměstí zaplňují stánky staročeského jarmarku. Návštěvníci mohou vidět i ukázky prací šumavských řemesel. Do toho se na podiu budou střídat kapely.

Slavnosti lákají návštěvníky také na gastronomii. Všech sedm místních restaurací si totiž na dnešek připravilo speciální šumavské menu, a s tím se zapojily do soutěže. Jídla hodnotí sami hosté. Vyhraje ta restaurace, která od nich dostane nejvíce hlasů.

V nabídce najdeme takové pochoutky, jako je šumavský klouzák s houbovou omáčkou, ragů z králíka s kořenovou zeleninou a houbami a staročeským šouletem, grilovanou krkovičku s krémem ze šumavských hříbků, nebo borůvkové knedlíky s tvarohem.

V průběhu dne mohou návštěvníci slavností shlédnout představení Kára komediantů divadla Kvelb, pro které je typické, že do děje vtahuje diváky. Odpoledne přijde na řadu soutěž v pojídání zelňáků a další divadelní představení. Tentokrát půjde o Klostermannovu povídku a kdo první uhodne její název, tak vyhraje odměnu.

Vrcholem akce bude zatím dosud nikde nevyzkoušená projekce do kašny. Pokud se vše podaří, ve vodě v kašně ožije celá kašperskohorská historie. Okolo kašny se vejde kolem třiceti lidí a k dispozici je i zvýšené hlediště, takže projekci může sledovat najednou padesát lidí. Projekce se budou opakovat od půl deváté každou půlhodinu, dostat by se tak mělo na každého.

autor: en
Spustit audio