V Kladrubech na Tachovsku také letos do ulic vyrazila Lucie s družinou

13. prosinec 2018 08:58

Víte, proč chodí po domácnostech Lucie? V Kladrubech u Stříbra to rozhodně ví. Starou legendu tam oprášil podle pověstí Jiří Kasal, vedoucí Národopisného spolku v Kladrubech.

„V našem městečku chodíme už 32 let. Chodí tři Lucie a zhruba osm členů chasy. Chodili s námi kominík, řezník, žid nebo kořenářka a podobně. Tradice je hodně stará a míchají se tam tři proudy, pohanský zvyk, křesťanský zvyk a invence lidových tvůrců. Když to dáte všechno dohromady, tak v každé té oblasti Českých zemí měla tato obchůzka jinou podobu. My jsme před těmi třiceti lety sáhli po nějaké verzi středočeské, ale získali jsme od jedné paní původní text, který se zpíval na Plzeňsku. A ten právě provádíme,“ vysvětlil vedoucí Národopisného spolku v Kladrubech Jiří Kasal.

Kladrubská tradice, kdy Lucie obchází město, je na Plzeňsku raritou. Jedinou další skupinu, kterou Jiří Kasal zná, je z Prachaticka. To jsou Lucie ze Zdíkova.

Pozor! Lucie nemá ráda nepořádek

Co vlastně bylo úkolem Lucií, popsal opět Jiří Kasal: „Lucie kontrolovaly čistotu domácností a jejich připravenost na zimu. Při obchůzce se tedy ptáme, kolik je otopu, zda mají hospodyně nějaké šípky, houby a podobně. Pokud mají drůbež a jiné domácí zvířectvo, tak se ptáme i na to.“

Výprava Lucií vychází každý rok v předvečer svého svátku po 16. hodině a domů se vrací různě, někdy třeba až kolem 22. hodiny. Každý rok obchází kolem 15 až 20 domácností. A ani letos tomu nebylo jinak a všude byly řádně pohoštěny. „Uctívají nás samými dobrotami, pečivem, masem i nějakou tou ostřejší tekutinou. Všude už vonělo vánoční cukroví," uvedl Jiří Kasal.

Jednu z Lucií zahrála Petra Čechurová. „Já právě kontroluji čistotu domácnosti. Takže mám husí peroutku a tou vymetám například pavučiny. Že by ale měly hospodyňky doma nepořádek, se nám moc nestává, protože už mají většinou vše uklizeno," pochválila místní Petra Čechurová.

autoři: Martina Sihelská , jik
Spustit audio