V Kladrubech u Stříbra otevřou nový Senior park. S nápadem přišli studenti

3. květen 2017

Trochu netradiční jaro mají Václav Hlaváč a Karel Hornyicki. Studenti stříbrské obchodní akademie nejen, že se učí na maturitu, poslední týdny navíc dohlíželi na stavbu Senior parku u Domu s pečovatelskou službou v Kladrubech. Odpočinkový park s posilovnou pro seniory vymysleli a v rámci studentské firmy ho postavili ve Stříbře. Nápad se zalíbil, a tak teď dokončili další v nedalekých Kladrubech.

„Projekt původně vznikl v rámci soutěže „Navrhni projekt“ a studentské firmy, kterou jsme měli ve třetím ročníku. Potom jsme se rozhodli, že v činnosti budeme pokračovat a že naše práce má cíl i smysl. Chtěli jsme něco vytvořit pro seniory,“ vzpomíná, jak vznikl nápad budovat senior parky jeden z jejich autorů, 19letý Václav Hlaváč.

Jejich cílem bylo prý vytvořit park, kde by senioři mohli cvičit i odpočívat. „V parku se nachází dva posilovací stroje, kde se procvičují klouby, ramena či záda. Dále jsou zde podél cest lavičky k sezení a stezka bosou nohou, která je koncipovaná tak, aby pomohla seniorům jak zdravotně tak fyzicky. Stezka je vytvořena z různých přírodních materiálů, po kterých se chodí na boso, což blahodárně působí na lidské zdraví. V areálu jsou i venkovní kuželky, šachy či altán vhodný ke konání různých akcí,“ popisuje další autor projektu, Karel Hornyicki.

Oblíbené místo k setkávání

Senior park u kladrubského domu s pečovatelskou službou financovalo město, stavba přišla na více než 6 set tisíc korun. Starostka Svatava Štěrbová doufá, že si lidé park oblíbí a budou ho vyhledávat jako příjemné místo k setkávání nebo k návštěvám například se svými vnoučaty.

Nový Senior park v Kladrubech u Stříbra

Pečovatelský dům vedle nového Senior parku vede Hana Balíčková. Někteří senioři nemůžou přístroje používat ze zdravotních důvodů, ti kteří ale můžou, se na aktivity v parku těší. “Myslím si, že park využijeme, protože s našimi obyvatelkami pravidelně každé ráno cvičíme. Hned jak bude příznivé počasí, půjdeme nové stroje vyzkoušet,“ řekla Balíčková.

Nový Senior park v Kladrubech u Stříbra

Slavnostní otevření Senior parku s kulturním programem bude tento pátek 5. května v půl čtvrté odpoledne. Pak bude park přístupný denně, a to nejen seniorům. Pokud se bude park líbit, jsou studenti Václav Hlaváč a Karel Hornyicki připraveni budovat další.

autoři: lum , jik
Spustit audio