V kladrubském muzeu se opravuje venkovní expozice. Výstavy se zatím neruší

3. únor 2021 08:30, aktualizováno

I přesto, že má nyní muzeum kvůli vládním opatřením zavřeno, pracovníci mají plno práce s přípravou venkovní expozice a dalšími změnami a úpravami. Pokud to situace dovolí, má muzeum naplánováno spoustu akcí.

Muzeum v Kladrubech využilo čas, kdy musí mít zavřeno, k třídění a zařazování sbírek. „Je to hodně práce, takže si myslím, že nám to ještě spoustu času zabere,“ sdělil Jiří Šmahel, ředitel muzea. Muzeum se také zabývá opravou exponátů ze Sulanova statku, které jsou spojené se zemědělskými stroji.

Vzniká sbírka exponátů, které spojují koně

Mnoho exponátů je koňských, protože na Sulanově statku se měli koně. „My bychom rádi opravdu alespoň jednu část té expozice zpracovali co nejdříve a ideálně na jaře či v létě ji tam už vystavili. Prostor už máme vyčištěný, už jen ty exponáty dát do kupy,“ poznamenal ředitel Jiří Šmahel. Koňské oháňky, řemeny, karabiny nebo ozdobné řetězy, to vše se nyní opravuje a třídí pro expozici na Sulanově statku.

Muzeum má zatím v plánu uskutečnit veškeré akce. „Já počítám s tím a doufám, že se akce budou moci uskutečňovat a že se zase budeme moci scházet,“ sdělil s optimismem Jiří Šmahel. Mezi prvními akcemi se plánuje výstava pana Záhoře ze Stříbra, který vytváří fotografie a malby zvířat a krajin. Muzeum obměnilo suvenýry a dárkové věci na prodej. V nabídce je také každoročně oblíbený kalendář.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio