V klášteře v Plasích proběhlo velké hasičské cvičení

4. duben 2012

Konvent kláštera v Plasích na severním Plzeňsku zažil velké hasičské cvičení. Jednalo se o další ze série prověrek, které mají hasiče seznámit s památkovými objekty a s tím, jakým způsobem je v nich možné zasahovat. Na místě bylo šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

Z oken konventu kláštera se valil hustý dým. Naštěstí ho nezpůsobil požár, ale dýmovnice, kterou při svém cvičení použili hasiči. V rozsáhlém a velmi členitém prostoru letního refektáře, přímo pod střechou kláštera, hledali hasiči v hustém dýmu v dýchacích maskách dva figuranty, které měli zachránit. Na místo dorazila také hasičská plošina, cisterna a postupně další jednotky profesionálních i dobrovolných jednotek z okolí. Cvičení umožnilo, aby se s prostory památky seznámili především dobrovolní hasiči.

Možnost vyzkoušet si zásah v hradech, zámcích, klášterech nebo podobných objektech je pro hasiče cennou zkušeností. Pokud totiž dojde v takovém objektu k požáru, zásahy bývají velmi komplikované a požár může napáchat velké škody. V rámci cvičení tak mají hasiči možnost dobře se seznámit s rozhlehlými a členitými prostory památky, zaměřují se na specifika zásahu v depozitářích nebo zacházení s ohroženým mobiliářem.

Zasah hasičů v zakouřeném prostoru kláštera v Plasích

Hasiči v Plzeňském kraji si už v rámci cvičení prověřili zásahy při požáru na hradu ve Velharticích, v klášteře v Kladrubech, na zámku v Nebílovech nebo zámku Kozel. Další hasičská cvičení na památkách v Plzeňském kraji by se měla ještě letos uskutečnit na zámcích v Manětíně a v Horšovském Týně.

autor: kos
Spustit audio