V klášteře v Plasích se chystá expozice věnovaná kancléři Metternichovi

18. duben 2023 11:35, aktualizováno

V opravené části klášterního areálu v Plasích se aktuálně chystá expozice věnovaná rodině Metternichů. Návštěvníci se mohou těšit na spoustu zajímavých exponátů i obnovenou klášterní zahradu.

Pečlivě zabalit obraz nebo svícen do ochranné fólie, naložit do dodávky a převézt z depozitáře do opravené části kláštera v Plasích na severním Plzeňsku. Tak se momentálně stěhuje nábytek do nově připravované expozice věnované rodině Metternichů. Vzniká v části klášterního areálu v rámci rozsáhlé obnovy bývalého cisterciáckého opatství za 180 milionů korun.

„Expozice se bude nacházet v celkem 20 místnostech a také v opatském sále, v němž najdeme velkou galerii zrestaurovaných obrazů, jež Metternichům patřily. Trasa bude volná, bez průvodce, a návštěvník si bude moci vybrat prakticky ze tří základních způsobů, jak expozici projít – buď se vydá po stopách Metternicha, nebo opata, nebo obslužného personálu,“ vysvětluje kurátorka expozice Stanislava Beránková. „Kdybych měla vypíchnout jeden konkrétní zajímavý exponát, byly by to originální hodiny, které měl kancléř Metternich ve své pracovně ve Vídni.“

Nyní expozici čeká rozmístění přivezeného nábytku, rozvěšení replik historických textilních závěsů, pokládání koberce a také instalace informačních stojanů. Intenzivně se pracuje v budově starého opatství, kde má vzniknout nové návštěvnické centrum. A velkou proměnou prochází také klášterní zahrada, kde byla mimo jiné zrekonstruována barokní bazéna. První návštěvníci si expozici a všechny další novinky v Plasích prohlédnou 29. července.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio