V Klatovech je i přes zdražování velký zájem o lyžařské kurzy

6. listopad 2022 21:58, aktualizováno

Zdražování a šetření – témata, kterými se teď zaobírá asi každý z nás. Přemýšlíme, jak uspořit a co si třeba můžeme odpustit. Tato skutečnost se ale zatím neprojevila u školních lyžařských kurzů. Alespoň tedy v  Klatovech.

Kurzy organizují místní základní i střední školy. Ty hlásí enormní zájem žáků. Na Masarykově základní škole už dokonce přestali nabírat náhradníky. „Během pár dní od zveřejnění pokynu k přihlašování jsme měli naplněnou kapacitu a převis náhradníků je tak velký, že jsme museli jejich zápis zastavit. A to i přesto, že se cena permanentek i ubytování zvedla o víc než dvacet procent,“ sdělil zástupce ředitelky Lukáš Kopecký. Lyžařský výcvik je vypsán pro druhý stupeň. Primárně je určen pro sedmý ročník, ale zájem zaznívá ze všech tříd. Škola připravuje tři kurzy pro celkem sedmdesát dětí.

Zájem je velký i na klatovském gymnáziu. Zde letos organizují rovnou čtyři kurzy. „Nejvyšší počet přihlášek evidujeme u varianty pro nejmladší,“ uvedl statutární zástupce ředitele Rudolf Salvetr. Výcvik by měl včetně ubytování, dopravy a skipasu stát 6 500 korun. „Intenzivně ale pracujeme na tom, abychom byli schopni v rámci různých projektů studentům ulehčit. Pokud vše dobře dopadne, výsledná cena by pro ně nepřesáhla 4 500 korun. Zbytek bude financován z jiných zdrojů.“

Po několikaleté odmlce kurz připravuje i střední průmyslová škola. Jak uvedl ředitel Bohumír Kopecký, výcvik byl nabídnut studentům druhého ročníku a kapacitu se podařilo naplnit. Za ubytování s plnou penzí zaplatí žáci 3 000 Kč, přesné náklady na dopravu a skipasy budou ještě vyčísleny.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio