V Klatovech má premiéru rocková opera Kladivo na pýchu

5. březen 2020 14:35

Oslovují vás historické příběhy, originální hudba, propracované kostýmy a nápaditá scéna? Tak právě vás by mohla zajímat nová rocková opera s názvem Kladivo na pýchu. Námětem pro ni je příběh lásky a zrady, který se odehrál v 16. století v Běšinech. Premiéra proběhne dnes v klatovském divadle.

Na představení se podíleli ve svém volném čase amatérští umělci a lidé výhradně z našeho regionu. Opera bude letos uvedena zhruba desetkrát na různých místech. Dnes a v pátek právě v Klatovech.

Režisérem díla je Jindřich Gregora, který už režíroval ochotnické divadlo nebo film. „Žádný z účinkujících není herec a není to pro ně jednoduché. Dělají mi radost. Někdy trochu zlobí, ale jsou šikovní,“ pochválil svůj tým režisér.

Scénu tvoří kulisa hradu, která je doplněná o projekci a speciální technické zařízení, které diváky velice překvapí.

Od popu po metal

„Operu jsme připravovali dva a půl roku,“ řekl autor projektu a hudby Miloš Bešta. „Někdy v roce 2017 jsme natočili pilotní song a pak jsme rok skládali. Představení má 22 skladeb. Jsou tam popové skladby, ale i dvě písničky metalového ražení.“ Libreto napsal Jan Petričko, který je stejně jako Miloš Bešta členem skupiny Asmodeus.

„Chtěli jsme zhudebnit středověkou pověst. Obrátili jsme se na místního historika Ivana Rubáše, zda by se nenašlo něco šikovného tady z Klatovska. Něco o lásce, co má dramatičnost a vyvrcholení. Přinesl nám pověst s názvem O jedné pošetilé lásce a jejím tragickém konci. Konec opery je šťastně nešťastný,“ dodal Miloš Bešta.

V Klatovech má premiéru rocková opera Kladivo na pýchu. Na představení se podíleli ve svém volném čase amatérští umělci a lidé výhradně z našeho regionu

Hrát se bude nejen v Klatovech, ale i v kině v Sušici nebo v červnu na hradě Švihov. Podrobné informace si můžete přečíst také na webových stránkách.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio