V Klatovech mají nový betlém v životní velikosti

8. prosinec 2019

Pod vánočním stromem na klatovském náměstí je nově i betlém s figurami v životní velikosti. Zatím je sestavený jen ze základních figur, postupně se ale bude rozrůstat.

Instalace klatovského betléma

Klatovy mají nový městský betlém. Základní dřevěné figury v životní velikosti město pořídilo za zhruba 200 tisíc korun. Svatá rodina už je pod vánočním stromem na náměstí od neděle, v pátek k nim ale ještě přibyla i největší figura celého betlému - ležící vůl. Jeho instalace nebyla vůbec nic jednoduchého.

Volek váží zhruba tunu a řezbář ho zpracoval podle živé předlohy. „Je z měkkého dřeva, je to vyřezané. Už jsem dělal spoustu figurek, ale tak velké ne. Protože už jsme skoro na Šumavě, tak si myslím, že by to mělo být klasické. Jinak jsem ale inspiraci čerpal všude okolo sebe. Betlémy dělal můj dědeček, tak doufám, že by byl spokojený,“ řekl autor betlému Petr Štýs.

Nový klatovský betlém

Na zakoupení betlému byl použit také výtěžek z klášterního bazaru. „V příštím roce přibudou tři králové, pasáček s ovcemi, myslím, že bychom mohli vytvořit tradici, že každý rok něco přibude,“ plánoval místostarosta Klatov Martin Kříž.

Novinkou na náměstí je také dřevěná brána, kterou klatovští budou vcházet na tradiční adventní trhy.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio