V Klatovech otevřeli nové fotbalové hřiště s umělým povrchem. Použitá technologie splňuje parametry FIFA

Klatovští fotbalisté mají nové hřiště s umělým povrchem. Od myšlenky výstavby nového hřiště po první výkop uplynulo zhruba 14 let. Jeden z nejstarších klubů v republice SK Klatovy 1898 měl totiž dosud jen jedno travnaté hřiště, hlavně pro tréninky si tak musel pronajímat sportoviště ve městě i okolí. Teď se může pochlubit novým hřištěm, které navíc podle vedení klubu v republice nemá obdoby.

„Je to bezzásypový umělý trávník, nejmodernější technologie, který je poprvé použit v České republice na velkém fotbalovém hřišti. První hřiště jsme dělali v roce 2009, ale vždy to byla jen hřiště na malou kopanou. Takže v tom je hřiště v Klatovech raritní a odlišuje se od granulátových trávníků. Všichni známe, že ten gumový granulát se přehřívá, hráči si ho odnáší v kopačkách, ponožkách atd. Tato technologie splňuje všechny parametry FIFA kvality, takže se na nich dá hrát normální velký fotbal,“ popsal Pavel Jůza, ředitel firmy, která na hřiště nové povrchy dodala.

Nový umělý trávník je podle Pavla Jůzy technologicky bezúdržbový. Jediné, co je potřeba, je udržovat trávník v čistotě. Minimální životnost těchto povrchů je mezi 15 až 20 lety, závisí na provozu.

Klatovští fotbalisté mohou nově hrát po celý rok

Podle předsedy SK Klatovy 1898 Jindřicha Sojky je velkou výhodou, že se na novém hřišti může hrát celoročně. „Vlastnosti toho hřiště a hlavně pružnost se nemění s ročním obdobím. Je jedno, jestli je plus nebo mínus 30 stupňů. To bylo pro nás významné, a právě proto jsme k rozhodnutí využít tuto technologii přistoupili, protože my ho chceme využívat celoročně,“ uvedl Jindřich Sojka s tím, že na hřišti už fotbalisté odehráli pět zápasů, převážně v rámci přípravy.

Nový umělý trávník je technologicky bezúdržbový. Minimální životnost těchto povrchů je mezi 15 až 20 lety, závisí na provozu

Mistrovské zápasy se na novém hřišti ale hrát nebudou. Muži budou k utkání využívat výhradně travnaté hřiště Na Rozvoji. „K využití nového hřiště přistoupíme jen v případě špatných klimatických podmínek, kdyby bylo travnaté hřiště ohroženo. K tomu je ještě potřeba získat certifikaci od Fotbalové asociace České republiky pro mistrovská utkání. Tato anabáze nás tedy ještě čeká,“ doplnil Jindřich Sojka.

Nové hřiště s umělým povrchem stálo přes 20 milionů korun. Většinu nákladů pokryla státní a městská dotace.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio